8. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması 2025

8. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması
Ankara Başkent Üniversitesi 8. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması Türkiye Geneli Üniversitelerin Ön Lisans Ve Lisans Öğrencilerine Yönelik Olarak Düzenlenmiştir. Yarışmaya Başvurular Online Olarak Yapılacak.
Yeşil Kampüs Etkinliklerinin Amacı
Yeryüzünün Nadir Ve Gün Geçtikçe Hızla Tükenen Kaynakları Nedeniyle Çevrenin Korunması Giderek Daha Fazla Önem Kazanmaktadır. Yöresel, Bölgesel Ve Küresel Olarak Toplumların Sosyal Ve Ekonomik Refahı İçin Yaşamsal Bilgiyi Üreten, Yayan Ve Uygulayan Üniversitelerin En Önemli Görevlerinden Birisi De Başkent Üniversitesi’nin Misyonun da Yer Aldığı Gibi; İnsan Ve Çevre Haklarına Duyarlı, Geliştirilmesi Ve Korunmasına Katkıda Bulunan, Duyarlı Ve Bilinçli Bireyler Yetiştirmektir. Yeşil Kampüs Kamu Spotu Yarışması, Bu Düşünceden Hareketle Gerçekleştirilmiş Bir Sosyal Sorumluluk Projesidir. Yarışmanın Amacı, Üniversite Öğrencilerinin Çevre Duyarlılığını Geliştirerek, Çevre Sorunlarıyla İlgili Farkındalık Oluşturmak Ve Çevre Sorunlarının Çözümü İçin Yeni Ve Yaratıcı Fikirler Geliştirmelerine Yardımcı Olmaktır. Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Toplumda Farkındalığı Artırmak, Çevreye Duyarlılığı Sağlamak Ve Çevresel Olumsuz Etkileri Azaltmak Amaçlanmaktadır.
Yarışmanın Konusu ve Teması
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları SKA 14: Sudaki Yaşam
Başkent Üniversitesi Sürdürülebilir Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜÇEM) tarafından çevre ve sürdürebilirlik konusunda toplumsal bilincin ve farkındalığın artırılması amacıyla bu yıl 8’ncisi düzenlenecek olan ödüllü Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışmasının konusu BM tarafından geliştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından SKA 14 “SUDAKİ YAŞAM” olarak belirlenmiştir. Binyıl Kalkınma Hedeflerinin devamı niteliğinde, 27 Eylül 2015 tarihinde, New York’ta, 17 AMAÇ ve 169 ALT AMAÇ olarak “Gündem 2030: BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)” kabul edilmiştir. 2030 yılı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile yeni bir küresel kalkınma çerçevesi çizerek sürdürülebilir şehirler, iklim değişikliği, kuraklıkla mücadele, biyolojik çeşitliliğin korunması gibi çevre konuları sürdürülebilir kalkınma gündemine alınmıştır. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları yoksulluğun son erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışı hedeflemektedir.
Yarışma aracılığı ile Türkiye Üniversitelerinde öğrenim gören tüm öğrencilerin bir araya getirilmesi ve çevresel sorunların çözümüne katkı sağlamaları ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları farkındalığını ve anlayışını artırmak amaçlanmaktadır.
Okyanuslar, denizler ve kıyı alanları, Dünya ekosisteminin bütünleşik ve temel bir bileşenini oluşturur ve sürdürülebilir kalkınma için kritik öneme sahiptir. Dünya yüzeyinin üçte ikisinden fazlasını kaplarlar ve gezegenin suyunun %97’sini içerirler. Okyanuslar, sürdürülebilir geçim kaynakları ve insana yakışır işler yaratarak yoksulluğun ortadan kaldırılmasına katkıda bulunur. Üç milyardan fazla insan geçim kaynakları için deniz ve kıyı kaynaklarına bağımlıdır. Ayrıca okyanuslar, küresel gıda güvenliği ve insan sağlığı için hayati öneme sahiptir. Ayrıca küresel iklimin birincil düzenleyicisidir, sera gazları için önemli bir havuzdur ve bize su ve soluduğumuz oksijeni sağlarlar. Son olarak okyanuslar, büyük biyolojik çeşitlilik rezervuarlarına ev sahipliği yapar.
Okyanuslar, hava ve iklimi düzenlemeye yardımcı olmaktadır, üç milyardan fazla kişinin temel protein kaynağıdır ve milyonlarca kişiye istihdam sağlamaktadır. Nüfusun 2050 yılına kadar 9,7 milyar seviyeye ulaşması beklenen dünyamızda, okyanuslar ve iç sular gelecekteki gıda güvenliği için hayati öneme sahiptir.
Sanayi devriminin başından beri insanlar tarafından üretilen karbondioksitin yaklaşık %30’unu soğuran okyanuslar, daha asidik bir hâle gelmekte ve bu şekilde birçok deniz canlısının yaşam döngüsünü etkilemektedir. Dahası, okyanuslar 1970’lerden bu yana dünya sistemindeki ek ısının %90’ından fazlasını soğurmuştur. İnsanlık ise dünya balık stoklarının %30’unu aşırı kullanmış ve karşılığında büyük miktarda kirlilik getirmiştir.
Bu büyük su kütleleri, aynı zamanda, insanların ürettiği büyük miktarlardaki çeşitli atıkların da atıldığı veya bertaraf edildiği sistemlerdir. Ancak, özellikle nispeten kapalı olan bazı denizlere atılan aşırı miktardaki atıklar bu su sistemleri tarafından arıtılamaz ve sonucunda sistemde bozulmalar meydana gelir. Her yıl en az 8 milyon ton plastik okyanusa atılmaktadır. Bir tahmine göre 2050 yılında okyanustaki plastik miktarı balık miktarını aşacaktır. Mikroplastikler deniz canlıları tarafından yenmeleri sebebiyle özel bir öneme sahiptir, deniz ürünleri tüketen insanlarda bu mikroskobik parçacıklar mideden vücudun diğer kısımlarına taşınabilmektedir.
BM tarafından geliştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmada gençlerin rolü oldukça önemlidir. Çünkü bu Amaçlara ulaşılmadığı takdirde en fazla kaybı onlar yaşayacaklar.. Bu çerçevede, yarışma ile hedefimiz gençler arasında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Farkındalığını ve Anlayışını artırmak; gençlerin gençlik savunuculuğunu ve katılımını desteklemek, gençler arasında iklim eylemi ve çevre yönetimini teşvik etmek genç iklim liderlerinin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Bu çerçevede; sudaki yaşam ve iklim değişikliğinin önüne geçilmesi konularında toplumsal bilincin ve farkındalığın arttırılması, yaratıcı ve etkileyici kamu spotları aracılığıyla mesajlar iletmek amacıyla, 2025 yılında sekizincisi yapılacak olan Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması’nın teması “SUDAKİ YAŞAM” olarak belirlenmiştir.
Son başvuru tarihi 25 Nisan 2025 olan, üniversitelerin lisans ve ön lisans programı öğrencilerine açık olan yarışma hakkında detaylı bilgi için BÜÇEM web sayfamızı ve baskent_bucem instagram hesabımızı ziyaret edebilirsiniz.
Yarışma Ödülleri
Birincilik Ödülü 15.000 Türk Lirası
İkincilik Ödülü 13.000 Türk Lirası
Üçüncülük Ödülü 10.000 Türk Lirası
Yarışmanın Konu Başlıkları
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları SKA 14: Sudaki Yaşam
Sağlıklı okyanuslar ve denizler varlığımız için olmazsa olmazdır. Gezegenimizin %70’ini kaplarlar ve biz onlara yiyecek, enerji ve su için güveniriz. Yine de bu değerli kaynaklara muazzam bir zarar vermeyi başardık. Kirliliği ve aşırı avlanmayı ortadan kaldırarak onları korumalıyız ve derhal dünyadaki tüm deniz yaşamını sorumlu bir şekilde yönetmeye ve korumaya başlamalıyız.
Herkes Küresel Amaçlara ulaşmamızı sağlamak için yardımcı olabilir. Okyanusları korumak ve sürdürülebilir şekilde kullanmak için eylem yaratmak üzere bu on amacı kullanın.
SKA 14: Sudaki Yaşam Küresel Hedefler
Alt Amaç 1 – Deniz kirliliğinin azaltılması
2025’e kadar özellikle karasal kökenli faaliyetlerden kaynaklanan, deniz çöpü ve gıda atıklarının dökülmesinden kaynaklanan su kirliliği de dâhil deniz kirliliğinin tüm biçimlerini önlenmek ve önemli ölçüde azaltmak.
Alt Amaç 2 – Ekosistemlerin korunması ve düzeltilmesi
2020’ye kadar önemli olumsuz etkilerden kaçınmak için dayanıklılığın güçlendirilmesi de dâhil olmak üzere deniz ve kıyı ekosistemleri sürdürülebilir biçimde yönetmek ve korumak ve sağlıklı ve üretken okyanuslara sahip olmak adına okyanusların eski haline döndürülmesi için harekete geçmek.
Alt Amaç 3 – Okyanus asitlenmesinin azaltılması
Her düzeyde geliştirilmiş bilimsel iş birliği aracılığıyla okyanus asitlenmesinin etkilerinin ele alınması ve en aza indirgemek.
Alt Amaç 4 – Sürdürülebilir balıkçılık
2020 yılına kadar balık stoklarını mümkün olan en kısa sürede eski durumuna getirmek ya da en azından biyolojik özelliklerine göre maksimum sürdürülebilir verimi üretebilecek seviyelere ulaştırmak için balık hasadını etkin bir biçimde düzenlemek, aşırı avlanma, yasa dışı, bildirilmeyen ve düzenlemesiz balıkçılık ve tahrip edici balıkçılık uygulamalarının sona erdirmek ve bilime dayalı yönetim planları uygulamak.
Alt Amaç 5 – Kıyı ve deniz alanlarının korunması
2020’ye kadar kıyı ve deniz alanlarının en az yüzde 10’unun ulusal ve uluslararası hukuka uygun biçimde ve mevcut en güncel bilimsel bilgilere dayanarak korumak.
Alt Amaç 6 – Aşırı avlanmaya katkı sağlayan teşviklerin kaldırılması
Gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelere özel ve farklı muamele ilkesinin Dünya Ticaret Örgütü balıkçılık teşvikleri müzakerelerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturduğunu yeniden teyit ederek 2020’ye kadar kapasite aşımı ve aşırı avlanmaya katkıda bulunan balıkçılık teşviklerinin bazı türlerini yasaklamak, yasa dışı, bildirilmeyen ve yasal olarak düzenlenmemiş balıkçılığa katkıda bulunan teşvikleri ortadan kaldırmak ve bu tür yeni teşviklerin uygulamaya konmasından kaçınmak.
Alt Amaç 7 – Deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımından elde edilen ekonomik faydaların artırılması
2030’a kadar balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği ve turizmin sürdürülebilir yönetimi yoluyla deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımından elde edilerek gelişmekte olan küçük ada devletlerine ve en az gelişmiş ülkelere sunulan ekonomik yararları artırmak.
Alt Amaç A – Okyanus sağlığına yönelik bilimsel bilgi, araştırma ve teknolojinin artırılması
Okyanus sağlığını iyileştirmek ve özellikle gelişmekte olan küçük ada ülkeleri ile en az gelişmiş ülkeler olmak üzere, deniz biyoçeşitliliğinin kalkınmaya katkısını artırmak amacıyla, Hükümetler Arası Oşinografi Komisyonu’nun Deniz Teknolojisi Transferi Kriterleri ve Kılavuzları dikkate alınarak bilimsel bilgiyi artırmak, araştırma kapasitesini geliştirmek ve deniz teknolojisini transfer etmek.
Alt Amaç B – Küçük ölçekli balıkçıların desteklenmesi
Küçük çaplı balıkçıların deniz kaynaklarına ve piyasalarına erişimlerini sağlamak.
Alt Amaç C – Uluslararası deniz hukukunun uygulanması ve yürütmesi
“İstediğimiz Gelecek” başlıklı konferans çıktısının 158. fıkrasında hatırlatıldığı üzere, okyanusların ve kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için yasal bir çerçeve oluşturan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde belirtildiği gibi, uluslararası hukukun uygulanmasının sağlanmasıyla okyanusların ve kaynaklarının korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını geliştirmek.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından SKA 14 “SUDAKİ YAŞAM” amacının bu alt başlıkları, yarışmacılara farklı odak noktaları sunarak çeşitli alanlarda çalışma fırsatı sağlar ve gençlerin çevre ve iklim değişikliği ile mücadelede çeşitli yollarla katkıda bulunmalarını teşvik eder.
Yarışmanın Katılım Koşulları
1. Yarışmaya Türkiye Üniversitelerinden ön lisans ve lisans öğrencileri katılabilir.
2. Öğrenciler yarışmaya, sadece “SUDAKİ YAŞAM” temalı kamu spotları ile katılabilir.
3. BÜÇEM yönetim kurulu üyeleri, yarışma seçici kurul üyeleri, düzenleme kurulu üyelerinin birinci dereceden akrabaları yarışmaya katılamazlar.
4. Yarışmaya başvuru ücretsizdir.
5. Yarışmaya 1 Şubat 2025 tarihinden sonra çekilen kamu spotları ile başvuru yapılabilir.
6. Yarışmaya bir kişi en fazla iki kamu spotu ile başvurabilir.
7. Yarışmaya katılacak kamu spotlarının süresi film veya ses şeklinde hiçbir şekilde 45 saniyeyi geçemez. Süreyi geçen kamu spotları değerlendirmeye alınmaz.
8. Seçici kurul tarafından oy çokluğuyla yarışma konusu dışında olduğuna karar verilen kamu spotları değerlendirmeye alınmaz.
9. Kamu spotunun yasal sahibi, eser sahibi olan yönetmendir. Çevrimiçi başvuru formunu yönetmenin doldurması esastır. Kamu spotunun birden fazla yönetmeni olsa dahi ödül sadece başvuru formunu dolduran yönetmene verilecektir. Ayrıca, söz konusu belgelerde belirtilecek tüm bilgilerin doğruluğu, yönetmenin sorumluluğundadır. Bu bilgiler nedeniyle doğabilecek hukuksal sorumluluk, form sahibine aittir.
10. Öğrenciler, yarışmaya kişi ve grup olarak katılabilir. Başvuru esnasında tüm grup elemanlarının bilgilerinin forma yazılması gereklidir. Grup başvurularında dereceye girenlerin ödülleri, grup adına bir kişiye takdim edilir.. Yarışmada kazanılan ödüller için hak sahibi, kamu spotunun eser sahibi olan yönetmendir.
11. Yarışmaya gönderilecek eserler içerisindeki özgün olmayan metin, görüntü, müzik, vb. kullanımları sebebiyle üçüncü kişilerden doğacak her türlü telif hakkı ihlali iddiası yarışmacının sorumluluğundadır. Suç teşkil edecek unsurların daha sonra ortaya çıkması halinde, Başkent Üniversitesi ve kurumlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmayacaktır.. Telif hakkı veya sair fikri mülkiyet haklarının ihlali ya da her türlü kanun ihlalinin tespiti halinde ilgili eser yarışmadan menedilir. Tespit, yarışmadan sonra yapılır ise eser sahibi ödüllendirilmiş olsa dahi ödülü geri alınır.
12. Kamu spotlarının gösterimi sırasında 3. şahıslardan doğacak telifle ilgili sorunlar eser sahibinin sorumluluğundadır.
13. Türkçe dışındaki dillerde hazırlanan kamu spotları, Türkçe altyazılı olmak zorundadır.
14. Kopyaların gösterime uygun görüntü ve ses niteliği taşıması zorunludur. İzleme linki çevrimiçi yarışma başvuru formuna yüklenen filmlerin çözünürlüğü 1920×1080’den az olmamalıdır. Şartnamede belirtilen koşullara uymayan, bozuk kayıt yapılmış kamu spotları, katılımcı yönetmenin uyarılmasına gerek kalmadan yarışma dışı bırakılır.
15. Katılan kamu spotları seçici kurul tarafından 01 Mayıs 2025 tarihinde değerlendirilir. İlk 10’a giren kamu spotları seçici kurul tarafından belirlenir http://bucem.baskent.edu.tr web sitemizden duyurulur. Ayrıca ilk 10’a giren eser sahipleri e-posta yoluyla doğrudan bilgilendirilir. Yarışmanın birincisi, ikincisi, üçüncüsü 13 Mayıs 2025 tarihinde saat 14.00 te Başkent Üniversitesi Prof. Dr. İhsan Doğramacı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek ödül töreninde açıklanır.
16. Yarışmaya gönderilen kamu spotlarının yönetmenine haber vermek koşulu ile ticari amaç gözetmeksizin düzenlenen gösterimlerde yer alması, Başkent Üniversitesi ve kurumlarının tanıtım faaliyetlerinde kullanılması yarışmacı tarafından kabul edilmiş sayılır.
17. Katılımcılar çevrimiçi başvuru formunu 25 Nisan 2025 saat 17.00’ye kadar doldurmalı ve başvuru sürecini tamamlamalıdırlar.
18. Yarışma ödülleri, çevrimiçi başvuru formunu dolduran katılımcının, başvuru formunda belirttiği banka hesap numarası / IBAN numarasına ödül töreninden sonra yatırılır.. Bu nedenle katılımcıların banka bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurması gerekmektedir. Başvuru formundaki eksik veya yanlış bilgilerden kaynaklanan sorunlardan katılımcılar sorumludur.
19. Ödül alan yönetmenlere ve varsa grup elemanlarına birer katılım belgesi verilir.. Seçici kurulun belirleyeceği kamu spotlarında birincilik ödülü alan kamu spotuna 15.000 TL, ikincilik ödülü alan kamu spotuna 13.000 TL, üçüncülük ödülü alan kamu spotuna 10.000 TL para ödülü verilir. Seçici kurulun yargısı kesindir.
20. Dereceye giren kamu spotlarının gösterimi ve ödül töreni Başkent Üniversitesi Prof. Dr. İhsan Doğramacı Konferans Salonu’nda 13 Mayıs 2025 tarihinde saat: 14.00 te gerçekleştirilecektir.
21. Yarışmada birincilikle dereceye giren kamu spotu, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) bağlı olduğu ve Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE) yürüttüğü “Young Reporters for The Environment (YRE)” kapsamında “Uluslararası Çevrenin Genç Sözcüleri Yarışması” na katılmak üzere gönderilecektir.
Yarışmanın Takvimi
Son Başvuru Tarihi: 25 Nisan 2025
Jüri Değerlendirmesi: 01 Mayıs 2025
Jüri Değerlendirme Sonuçlarının İlanı: 10 Mayıs 2025
Ödül Töreni: 13 Mayıs 2025 Saat: 14.00
Yer: Başkent Üniversitesi Prof. Dr. İhsan Doğramacı Konferans Salonu
Yarışma İletişim Bilgileri
Telefon: +90 312 246 6666 /1088 Prof. Dr. Nazmiye ERDOĞAN
+90 312 246 6666 /1350 Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem AKIN PEKŞEN
+90 312 246 6666 / 2051 Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÖZMEN
E-Posta: bucem@baskent.edu.tr; nerdogan@baskent.edu.tr; capeksen@baskent.edu.tr
Adres: Başkent Üniversitesi Sürdürülebilir Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Bağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18. Km 06790 Etimesgut Ankara.
Adaylar “Yarışma Şartnamesi” ve “Çevrimiçi Yarışma Başvuru Formu”na https://bucem.baskent.edu.tr web sitesinden ulaşabilirler.
Adaylar “Yarışma Şartnamesi” ve “Yarışma Başvuru Formu”na http://bucem.baskent.edu.tr ve
https://bucemcevremerkezi.wixsite.com/baskent web sitesinden ulaşabilirler.
Yarışma Şartnamesi İçin Tıklayın.
Yarışmaya Başvuru Yapmak İçin Tıklayın.