Üniversiteliler Arası Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Yarışması
Üniversiteliler Arası Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Yarışması
Rönesans Holding Üniversiteliler Arası Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Yarışması Başvuruları Online Olarak Yapılacak. Bu Yıl 9. Düzenlenen Yarışmanın Teması Biyomimikri – Doğadan İlham Alarak Etki Yarat.
Yarışma Amacı
Çağımızın çevre ve dünya ile ilgili hassasiyetlerinin farkında bir şirket olarak yenilikçi ve değişen dünya düzeninde bu yıl da sürdürülebilir projeler üzerine fikir üretmeye devam ediyoruz. Rönesans Holding olarak; sürdürülebilir bir geleceğin ancak ardımızdan gelen nesillerle birlikte yaratılabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle öğrenmenin sürekliliğine, takım çalışmasına, fikirlerin paylaşılması ve birbirine destek olmanın gücüne olan inancımızla, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek olan gençlerimizle tanışmak ve geleceğin inşasında ortak fikir üretmek amacıyla sekizincisini düzenlediğimiz Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Yarışması’na bu yıl da devam ediyoruz.
Zaman içerisinde toplumun ve çevrenin sorunlarına, ihtiyaçlar ışığında çözüm ararken, doğanın süregelen düzeninde sahip olduğu özelliklerden faydalanılabileceği görülmüştür. Doğa; kendi içerisinde sürdürülebilir ve inovatif çözümler barındırır. İşte bu nedenle doğadan ilham alma prensiplerine dayanan, yenilikçi fikirlerle gelişen Biyomimikri yaklaşımıyla, sürdürülebilir geleceğe dair çözümler üretmek amaçlanmaktadır.
Geleceğin profesyonelleri olan üniversite öğrencilerini, sürdürülebilirlik kavramına eğilmeye davet eden yarışmamızda, sürdürülebilirlik ilkeleriyle uyumlu “Biyomimikri” yaklaşımıyla tasarlanmış ve doğadan alınan ilhamla fark yaratacak fikirlerini bize ulaştırmalarını bekliyoruz. Fikir yarışmamıza katılacak farklı disiplinlerden gelen öğrencilerimizin, yarışma sürecine dahil olarak “Biyomimikri- Doğadan İlham Alarak Etki Yarat!”konusunda vizyon ve bilgi birikimlerini bir üst seviyeye taşıyacaklarına inanıyoruz.
Yarışmanın Türü ve Şekli
Üniversitelerin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin online olarak katılabileceği bir fikir yarışmasıdır. Yarışmanın tüm aşamalarında Türkçe ve İngilizce dil seçeneği mevcuttur.
Yarışma Ödülleri
Birincilik Ödülü 50.000 Türk Lirası
İkincilik Ödülü 40.000 Türk Lirası
Üçüncülük Ödülü 30.000 Türk Lirası
Mansiyon Ödülü 20.000 Türk Lirası
Kentsel Gelişim Ve Değerlendirme Ödülü 20.000 Türk Lirası
Yenilikçi Fikir Ve Detay Çözüm Ödülü 20.000 Türk Lirası
İyi Uygulama Ödülü 20.000 Türk Lirası
Görsel Tasarım Ödülü 20.000 Türk Lirası
Grup katılımı durumunda para ödülü grup üyeleri arasında eşit bölünecektir.
Rönesans Holding, kendi inisiyatifinde olmak üzere birincilere Rönesans Holding grup şirketlerinden olan Ballast Nedam şirketimizde 1 hafta süre ile eğitim/staj imkanı sağlayabilir.
Dereceye girenlerin kendi tercihleri doğrultusunda Rönesans Holding’e yapacakları staj ve pusula programı başvuruları, Rönesans tarafından öncelikli olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Yarışmaya Katılım Koşulları
Yarışmaya katılacak yarışmacıların aşağıdaki koşulları yerine getirmesi zorunludur.
1. Yarışmaya katılım ücretsizdir.
2. Yarışmaya katılan her projede özgünlük, daha önce üretilmemiş ve uygulanmamış olması, başka bir yarışmada ödül almamış olması şartları aranmaktadır.
3. Yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması veya aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya aittir.
4. Grup olarak katılanların her birinin koşulların tamamına uymaları zorunludur. Üniversitelerde öğrenim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra 2024 yılı içerisinde mezun olacak olanlar da yarışmaya katılabilirler.
5. Yarışma üniversitelerin lisans ve yüksek lisans programlarının tüm bölümlerine ve sınıflarına açıktır.
6. Gruplarda profesyonel kişi bulunamaz.
7. Yarışmaya online başvuru yapılacaktır.
8. Yarışmaya katılım üç kategori üzerinden yapılacaktır. Kategoriler; Ürün Tasarımı, Yapı Tasarımı ve Sosyal İnovasyon olarak belirlenmiştir.
9. Katılımcılar bireysel veya grup olarak aynı projeyle diğer kategorilere başvuru yapamazlar. Ancak aynı grup veya birey tarafından üç ayrı kategoriye de farklı projeler gönderilebilir.
10. Yarışmaya katılım gösteren grup veya bireyler için hazırlanan soru setinin doldurulması beklenmektedir. Soru seti yanıtlandırması tamamlanmamış projeler değerlendirmeye alınmayacaktır. (Proje yüklemesi tamamlandığında online olarak doldurulacaktır.)
11. Bireysel katılımlar olabileceği gibi, grup olarak katılacaklarda en az üç farklı disiplinden (Örn: Mimarlık, Sosyoloji, İç Mimarlık bölümleri vb.), en fazla beş kişi bir araya gelerek grupların oluşturulması şartı aranacaktır. Çeşitlilik ve farklı bakış açılarıyla ele alma amaçlanmaktadır.
12. Bir katılımcı yalnızca bir grupla yarışmaya katılabilir.
13. Sürdürülebilir Geleceği Tasarla yarışmasına geçmiş yıllarda katılmış ve ödül almış kişiler Sürdürülebilir Geleceği Tasarla 2024 yarışmasına yeniden katılamazlar.
14. Yarışmaya katılacak olan yarışmacılar adına grup lideri yarışmanın son teslim tarihine kadar ronesans.com/surdurulebilirlik/sgt İnternet sayfasında belirtilen “Başvuru” sekmesindeki başvuru formunu eksiksiz olarak doldurmak zorundadır. Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra grup lideri diğer üyeleri ekleyebilir.
15. Sunum için bir dakikalık bir video yüklenebilir(opsiyonel). Sunum içerisinde kişisel bilgilere yer verilmeden, takım üyelerinin yüzünün gösterilmediği şekilde videonun hazırlanması ve yalnızca sesle anlatım yapılması zorunludur. Aksi halde başvuru geçersiz sayılacaktır.
16. Tüm kategoriler için Dijital Paftave Proje Raporu yüklenmesi zorunludur.
17. Yarışmacıların; yarışmayı açan Rönesans Holding ve yarışma ile ilgili işlemleri hazırlayan, yürüten, sonuçlandıran veya onaylayan Seçici Kurul’un birinci dereceden akrabaları arasında olmamaları gerekmektedir.
18. Seçici Kurul üyeleri ile yarışmayı düzenleyen grup arasında tarafsızlığı etkileyebilecek herhangi bir bağlantı olmaması gerekmektedir.
19. Seçici Kurul’un çalışmaların herhangi bir bölümüne katılmamış olmaları gerekmektedir.
20. Katılımcıların, yarışmayı açan Rönesans Holding’de, bu yarışmayla ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamaları gerekmektedir.
21. Yarışma Şartnamesinde öngörülen koşullara uyulması gerekmektedir.
22. Kazanan projelerin duyurusundan sonra ödül töreni ve kolokyum düzenlenecektir.
23. Şartnamede belirtilen maddeler kapsamının aksi bir durum tespiti halinde, ilgili projeler ve yarışmacılar yarışmadan diskalifiye edilir. Ödül kazandıysa Rönesans Holding tarafından ödülü geri alınır.
Yarışmacılara Sağlanan Dokümanlar
• Yarışma Şartnamesi (PDF)
• Yarışma Açıklama Rapor Taslağı (WORD)
Yarışmanın Konusu ve Kapsamı
Her yıl olduğu gibi bu sene de ana teması “Sürdürülebilirlik” olan yarışmamızın 2024 konusu ise “Biyomimikri- Doğadan İlham Alarak Etki Yarat!” olarak belirlendi.
Doğanın kendi yaşam döngüsünde, varlığını sürdüren her canlının hayatta kalmak ve türünü devam ettirmek için bir dönüşüm yaşadığı görülmektedir. Yaşam formlarının karşılaştığı problemlere karşı geliştirdiği çözümler bizim yaşantımızda karşılaştığımız ortak sorunları da içerir. Çevresel faktörlerden etkilenerek bir hayat döngüsü yaşadığımız düşünüldüğünde; iklim değişiklikleri, doğal afetler, nüfus artışının getirdiği çevresel etkiler gibi sorunlara karşı önlem alma gerekliliği doğmuştur. Doğaya baktığımızda benzer sorunları ele alış ve çözüm yaklaşımlarının referans alınarak kendi sorunlarımıza çözümler üretebileceğimizi görmekteyiz. Bu yaklaşımla ortaya çıkan “Biyomimikri” anlayışı doğadan ilham almayı ve bu doğrultuda etkiler yaratmayı tamamıyla destekler.
Sürdürülebilir Geleceği Tasarla yarışmamızda bu sene ve bundan sonraki seneler için de devam eden bir süreçte, doğadan ilham alma prensibini benimseyen bir anlayışla ilerlemeyi hedefliyoruz.
Yarışmanın Kapsamı
Yarışmacılar seçecekleri alan üzerinde “Biyomimikri- Doğadan İlham Alarak Etki Yarat!”kapsamında üç ana kategori başlığı altında tasarımlarını oluşturacaklardır.
• Ürün Tasarımı
Doğadan ilham alan tasarım bakış açısıyla, kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayabilen, seri üretime de imkân veren; günlük hayatta kullanılan ürünler, teknoloji, teknik ekipmanlar, mekanda sürdürülebilirlik sağlayan mekan ekleri / mobilyalar konularında bir ürün geliştiren katılımcılar, ürün kategorisinde ödüllendirilir.
• Yapı Tasarımı
Öğrencilerden istenen bina ölçeğinde veya çevresel ölçekte bir çerçeve belirleyerek mimari tasarım önerilerini geliştirmeleridir. Öneriler, yeri ve içeriği öğrenciler tarafından belirlenecek yeni bir yapısal tasarımı konu alabileceği gibi, mevcut bir yapı veya çevrenin değişimi ve dönüşümünü de konu alabilir. Amaç, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ve “Biyomimikri” konularında mimari tasarım alanının üretebileceği çözümlerin tartışılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda mimari tasarım disiplininin düşünce ve ifade araçlarını kullanarak, önerilerin olabildiğince nesnel ve somut anlamda ortaya konması istenmektedir.
• Sosyal İnovasyon
Doğadan ilham alan, topluma katkı sağlayacak fikir ve iletişim projeleri ile katılım sağlanabilecek, jüri değerlendirmesinden geçen fikir ve iletişim projelerinin ödüllendirilmesi ile sonuçlandırılacaktır. Bu kategori özelinde öğrenciler Sürdürülebilir Geleceği Tasarla sayfasında yer alan Sosyal İnovasyon Kategorisi isimli alandan yapılan yönlendirme ile fikirlerini online olarak gönderecek ve değerlendirmeye alınarak neticelendirilmesi de yine bu portal üzerinden duyurulacaktır.
Yarışmanın Alanı
Ürün Tasarımı Kategorisi için;
Katılımcılardan özgünlük, kullanım kolaylığı, kullanışlılık, mevcut yöntem ve teknolojilerle üretilebilir özellikte; günlük hayatta kullanılan ürünler, teknoloji, teknik ekipmanlar, mekanda sürdürülebilirlik sağlayan mekan ekleri / mobilyalar dallarında tasarımlarını iletmeleri beklenmektedir.
Yukarıda belirtilen alanlarda ürün tasarımı yapacak katılımcıları, tasarımlarında cevap bulmasını beklediğimiz konular aşağıda belirtilmektedir.
• “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” nden en az bir hedefi karşılayan bir tasarım yapmaları
• “Biyomimikri” yaklaşımıyla yani doğadaki süreci, formu veya bir özelliği birebir kopyalayarak değil de tasarlanan ürünün; işlev ve bağlamına uygun bir aktarımla çözüm üretmeleri
• Tasarımların uygun malzeme tercihleri ile endüstriyel üretim yöntemleriyle üretilebilir olmaları gerekmektedir.
Yapı Tasarımı Kategorisi için;
Yarışmanın alanı yarışmacılar tarafından belirlenecektir.
• “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” nden en az bir hedefi karşılayan bir tasarım yapmaları
• “Biyomimikri” yaklaşımıyla tasarımlarında çözüm üretmeleri
Sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan bir bütün olarak değerlendirilecek olan yarışma alanını belirleme ölçütleri aşağıdaki gibidir;
• Belirlenecek olan alan il merkezlerinde veya merkez çevresinde gelişen il sınırı içinde olmalıdır. İl ve ilçe merkez sınırları dışında belirtilen semt, bucak, belde, kasaba, köy ve mahallelerdeki yerleşim birimlerinde belirtilen proje alanları kabul edilmeyecektir.
• Seçilen alanlar tarım alanı veya doğal yaşamın olduğu alan olamaz.
• Seçilen alanın neden tercih edildiği proje paftası ve raporunda detaylı olarak açıklanmalıdır.
• Alan içinde var ise yeşil alan veya ağaçların korunmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
• Seçilen alan içinden akarsu geçmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte akarsu kıyısını, su kaynağına müdahale etmediğiniz sürece proje alanı olarak seçebilirsiniz.
• Seçilen alan deniz kıyısında olabilir.
• Yarışma alanı en az 3.000 m2 en fazla 15.000 m2 arasında olmak zorundadır.
• Yarışma alanı düz veya en fazla %10 eğime sahip olabilir.
• İl merkezinde atıl durumda olan veya yıkılmaya müsait yapılardan oluşan alanlar da yarışma alanı olarak belirlenebilir.
• Yarışmacıların tarihi bir alanı seçmeleri doğrultusunda, tarihi kimliğe saygı göstermeleri beklenmektedir. Bununla beraber yarışmacılar bu alan içine veya yakınına tasarım yapacaklarsa eğer çağdaş bir proje beklenmektedir.
• Yarışmacılar belirledikleri alanın uydu fotoğrafını ve koordinatlarını paylaşmak zorundadırlar.
• Yarışmacılar belirledikleri alanda kuzey yönünü mutlaka göstermek zorundadırlar.
Sosyal İnovasyon Kategorisi için;
• Katılımcıların “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” odağında toplumsal ve çevresel faktörlere çözüm üreten, doğadan ilham alan “Biyomimikri” yaklaşımıyla; süreç, sistem, fikir veya uygulama önerilerini, alan sınırlaması olmaksızın https://ronesans.com/surdurulebilirlik/sgt/sosyalinovasyonlinkine online olarak kayıt yaptırarak ileteceklerdir.
• Üniversitelerin her bölüm ve alanına açık bir platform olarak fikir ve önerilerin iletmesi amaçlanır.
Yarışma Ödül Kategorileri
“Sürdürülebilir Geleceği Tasarla-“Biyomimikri- Doğadan İlham Alarak Etki Yarat!”yarışması, Birincilik (bu ödül üç kategorinin birincisine verilir.) İkincilik, Üçüncülük, Mansiyon ödülüne ek olarak aşağıda belirtilen 4 adet özel ödülle de değerlendirilecektir. Toplamda sekiz ödül verilecek olup madde 14’te ödül miktarları ayrıca belirtilmiş olup Rönesans Holding, ödül miktarı ve türlerini değişiklik yapma ve ilave ödüller koyma hakkını saklı tutar. Yarışma alanı ve kapsamında belirlenen konuları geliştirirken yapılan analizler, yenilikçi fikirler, teknolojik inovatif çözümler, çözülen detaylar, kullanılan görseller ve sosyal temalar özel kategoriler kapsamında da değerlendirilecektir. Ödüllendirilecek olan kategoriler aşağıdaki gibidir.
Kentsel Gelişim ve Değerlendirme Ödülü
* Yapı Tasarımı Kategorisi ödül kapsamında değerlendirilir.
Kent; doğal çevre, insan ve kültür etkinlikleriyle oluşan yerleşim birimidir. Sürdürülebilirlik ve kentsel gelişim birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Seçilen alanın kimliği, tarihi ve kültürel dokusu ile çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan gereksinimlerinin tespit edilmesi, temelinde insan ölçeğini barındıran çözümler beklenmektedir.
Yarışma konusu çerçevesinde yukarıda belirtilen konular bir bütün olarak ele alınıp bu kategoride değerlendirilecektir.
Yenilikçi Fikir Ödülü
*Sosyal İnovasyon, Yapı Tasarımı ve Ürün Tasarımı Kategorilerinin üçü de ödül kapsamında değerlendirilir.
Yenilikçi bir fikir ile problem çözümünün yanı sıra yeni sorunların da ortaya çıkması engellenebilir ya da sorunun yeni sorunlar doğurması engellenebilir.
Çevre dostu tasarımlar içinde barındığı sistemsel çözümler ile bir bütündür ve sürdürülebilir olur. Yarışma için belirlenmiş konu kapsamında projenin sürdürülebilirliğini sağlayan, karşılaşılacak olan sorunlara çözüm üretebilen, yeni bir sorunun ortaya çıkmasını engelleyen yenilikçi sistem çözümleri beklenmektedir. Projenin tasarım aşamasından başlayıp, uygulama ve işletme aşamalarından birini veya hepsini kapsayan çözümler beklenmektedir.
İyi Uygulama ve Detay Çözüm Ödülü
*Yapı Tasarımı ve Ürün Tasarımı Kategorilerinin ikisi de ödül kapsamında değerlendirilir.
Projeler tasarım aşamasından sonra, geleneksel olarak ilk önce maliyetlerin hesaplanması ile başlar. Fikir aşamasından başlayarak tüm planlama ve üretim aşamalarında sürdürülebilirliğin merkezde olduğu projeler önemli bir yer almaktadır. Buna bağlı olarak malzeme kalitesi, maliyet ve zaman proje yönetimi açısından önemli olan üç konudur. Bunun yanı sıra iyi detay çözümü bu üç unsur ile direkt ilişkili olup sürdürülebilir bir uygulama için önemlidir. Ana konu çerçevesinde; kalite, maliyet ve zamanı doğru kullanarak, detay çözümleri ile beraber analiz edilen projeler bu kategoride değerlendirilecektir.
Görsel Tasarım Ödülü
*Yapı Tasarımı ve Ürün Tasarımı Kategorilerinin ikisi de ödül kapsamında değerlendirilir.
Yarışma kapsamında geliştirilen projelerin sunum paftaları değerlendirilecektir. Planların, dijital görsellerin, skeçlerin, kolajların, yazıların, renklerin vb. öğelerin uyum içinde olduğu anlaşılır projeler değerlendirilecektir.
Yarışmacılardan İstenenler (Sosyal İnovasyon Kategorisi Hariç)
Yarışmanın konusuyla ilgili sunumların görsel ve yazılı olarak sunulması beklenmektedir. Yarışmacılardan beklenen çizim, açıklama raporu ve sunum videosu detayları aşağıdaki gibidir;
Ürün Tasarımı Kategorisi İçin;
• Proje adının paftada açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
• Tasarlanma amacının net olarak ifade edilmesi gerekmektedir. (380 karakter Türkçe-380 karakter İngilizce)Bu kısımda tasarımın amacı, çözdüğü problem, getirdiği yenilik ve hedef kitlesi hakkında kısaca bilgi verilir. Proje raporunun özeti niteliğindedir.
• Ön görülen malzemeler paftada tanımlanmalıdır. (170 karakter Türkçe-İngilizce) Tasarımın öngörüldüğü malzemelere ilişkin detaylı bilgiler ve kısaca seçilme sebebi açıklanmalıdır.
• Ön görülen üretim tekniği açıkça ifade edilmelidir. (170 karakter Türkçe-İngilizce)
• Tasarım için öngörülen üretim tekniği ve tahmini maliyet bilgisine yer verilmesi gerekmektedir.
• Proje Raporu, önerinin hangi noktada yenilik, katma değer yarattığını ve ürünün malzemesi ile üretim yöntemini detaylı açıklayan en fazla iki sayfadan oluşmalı A4 ebatlarında dikey, PDF veya WORD formatında teslim edilmelidir.
• Projenin, en fazla dört adet sunum paftasında anlatılması gerekmektedir.
• Sunum paftalarında ürünün genel görünüşü yer alması beklenmektedir (Teknik resim, kesit, perspektif, patlamış perspektif.)
• Sunum paftalarında ürünün çözdüğü problem –varsa önerdiği yenilik, geliştirilebilecek özelliğin yer alması beklenmektedir.
• Ürün kullanım senaryosu paftada yer alması beklenmektedir.
• Pafta A3 boyutlarında (29,7cm x 42cm- yatay kullanım,) olmalıdır.
• Jpeg formatında (Farklı boyut veya formatta yapılan yüklemeler sistem tarafından kabul edilmemektedir) yüklenmelidir.
• 200 (pix/inch) çözünürlükte olmalıdır.
• En fazla 5mb büyüklüğünde olmalıdır.
• Kimlik, isim bilgisi içermemelidir.
• Kayıt sırasında harflerle ya da sayılarla bir grup ismi belirlenmelidir. Grup isminde eşitlik ve gizlilik ilkesini bozacak üniversite adı gibi yönlendirici bilgiler yer almamalıdır. İsminde yönlendirici bilgi yer alan grupların projeleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
• Teslim sunum paftalarında sol üstü köşeye “2024 – Rönesans Holding Sürdürülebilir Geleceği Tasarla- “Biyomimikri- Doğadan İlham Alarak Etki Yarat! Öğrenci Fikir Yarışması” yazılmalıdır.
• Sergileme kolaylığı bakımından bütün paftaların sağ alt köşelerinde pafta numarası ve sağ üst köşelerinde belirlediğiniz grup isminizin yazılması beklenmektedir.
• Sunum videosun süresinin bir dakikayı (60 saniye) geçmemesi beklenmektedir (En fazla 100 mb büyüklüğünde, avi, mpeg formatında).
• Sunum videosunda, açıklama raporundaki bilgiler ve sunum paftasındaki bilgilerden başka bir bilgi anlatılamaz. Sunum videosunun kişiler görünmeden çekilmesi gerekmektedir.
• Proje görsellerinin göründüğü ve sadece anlatan kişinin sesinin duyulduğu videoda yarışmaya katılan grup içinden bir kişi tarafından seslendirilecektir. Videoda yarışmacılardan hiç kimse görünmeyecek ve projeyi anlatan kişi kendi adını veya diğer yarışmacıların adını ifade etmeyecektir. Sunum videosunun amacı sadece projeyi anlatmak olmalıdır.
• Projeyi anlatan film veya animasyonlar isteğe bağlı olarak yüklenebilir.
Yapı Tasarımı Kategorisi için;
• Gruplar, fikir projelerini en fazla iki adet 70×100 cm boyutlarında yatay poster olarak, PDF veya JPEG formatında teslim etmelidir (fazlası değerlendirme dışı bırakılacaktır).
• Her türlü çizim tekniği ve renk serbesttir. Her ölçeğin, gerektirdiği ayrıntılara sahip ve anlaşılabilir olması beklenmektedir.
• Sergileme kolaylığı bakımından bütün paftaların sağ alt köşelerinde pafta numarası ve sağ üst köşelerinde belirlediğiniz grup isminizin yazılması beklenmektedir.
• 2024 – Rönesans Holding Sürdürülebilir Geleceği Tasarla- “Biyomimikri- Doğadan İlham Alarak Etki Yarat! Öğrenci Fikir Yarışması” yazılmalıdır.
• Yapı Tasarımı kategorisinde, pafta sunumlarında kuzey işareti mutlaka belirtilmelidir.
• Seçilen alan bilgileri, tasarım ilkeleri, değerlendirmeleri, sunulan fikirler ve elde edilen sonucu kapsayan açıklama raporu en fazla iki sayfadan oluşmalı A4 ebatlarında dikey, PDF veya WORD formatında teslim edilmelidir.
• Açıklama raporunda yazılı olan metinler ile sunum paftasında yazılı olan metinler ilişkili olmalıdır. Sunum paftasında açıklama raporundaki bilgilerden farklı bilgi yazılamaz.
• Açıklama raporu ile ilgili şablon örnek olarak WORD formatında yarışmacılara verilmiştir. Yarışmacılar bu şablon üzerindeki bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra açıklama raporunu tamamlamaları gerekmektedir.
• Özel ödül kategorileri ile ilgili kapsamda üretilen fikir ve detayların açıklama raporunun içine yazılması beklenmektedir. Bu kategori için fikir üreten grupların açıklama raporu iki sayfadan fazla olabilir. Düşünülen fikrin uygulama şekli, maliyet tablosu ve malzeme teminleri ile ilgili detayların anlatılması beklenmektedir.
• Sunum videosunda, açıklama raporundaki bilgiler ve sunum paftasındaki bilgilerden başka bir bilgi anlatılamaz. Sunum videosunun kişiler görünmeden çekilmesi gerekmektedir.
• Sunum videosun süresinin bir dakikayı (60 saniye) geçmemesi beklenmektedir (En fazla 100mb büyüklüğünde, avi, mpeg formatında).
• Proje görsellerinin göründüğü ve sadece anlatan kişinin sesinin duyulduğu videoda yarışmaya katılan grup içinden bir kişi tarafından seslendirilecektir. Videoda yarışmacılardan hiç kimse görünmeyecek ve projeyi anlatan kişi kendi adını veya diğer yarışmacıların adını ifade etmeyecektir. Sunum videosunun amacı sadece projeyi anlatmak olmalıdır.
• Sunum videosu yerine projenizi anlatan animasyon da hazırlayabilirsiniz ve buna seslendirme yapabilirsiniz.
• Yarışmaya katılan katılımcıların bağlı oldukları üniversitelerden alacakları yeni tarihli öğrenci belgesini ve şartnamenin son sayfasındaki dilekçenin imzalı halini sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
• Kayıt sırasında harflerle ya da sayılarla bir grup ismi belirlenmelidir. Grup isminde eşitlik ve gizlilik ilkesini bozacak üniversite adı gibi yönlendirici bilgiler yer almamalıdır. İsminde yönlendirici bilgi yer alan grupların projeleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
Kimlik Dosyası
Yarışmacılar, proje ile aynı rumuzu taşıyan ve büyük harf ile yazılmış bir dosyanın içinde aşağıda talep edilen belgelerin dijital hallerine yer vermelidir.
• En son üç ay önce alınmış güncel tarihli öğrenci belgeleri
• Yarışmacıların bilgilerinin bulunduğu yarışma şartlarının kabul edildiğini yazan grup lideri tarafından imzalanan dilekçe (Yarışma şartnamesinin son sayfasındaki dilekçe kullanılabilir) yer almalıdır.
• Grup olarak katılım halinde, grup lideri tanımlanacak ve öğrenci belgeleri grup ortaklarının her biri tarafından verilecektir. Kimlik dosyası grup liderinin imzalı dilekçesi ile sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Yarışma Süreci ve Yönetimi
• Yarışma, Rönesans Holding’in yarışma özelinde hazırladığı “ronesans.com/surdurulebilirlik/sgt” isimli web sitesi üzerinden yürütülecektir. Yarışma ile ilgili tüm güncel bilgiler bu site üzerinden paylaşılacaktır.
• Gruplar projelerini bu siteye kaydolarak yükleyecektir.
• Yüklemeler için 100 mb alan sağlayan bir bulut sisteminde projeleri toplanacaktır.
• Hazırlanan sunum paftaları, açıklama raporu ve sunum videosu sistemde açılan başlıklar altına yüklenmelidir.
• Yüklenen dosyalar, sadece yarışmayı düzenleyen ekibe açık olacaktır.
• Rönesans Holding, son değerlendirme aşamasına kadar tüm adayların isimlerini saklayarak, yarışma jürisinin tarafsızlığını sağlamayı taahhüt eder. Kayıt sırasında alınan kişisel bilgilerin tamamı seçili kurul seçimini yapıncaya kadar projelerle ilişkilendirilmeyecektir.
• Rönesans Holding yarışmanın sonucu belirlense bile yarışma raporunu yönetim kararı ile yayınlar.
• Kazanan projeler, https://ronesans.com/surdurulebilirlik/sgt/ internet sitesi üzerinden grup adı ile duyurulacaktır.
Yarışmacıların Uymakla Yükümlü Oldukları Esaslar
Yarışmacıların uymakla zorunlu olduğu hükümler aşağıdaki gibidir;
• Her grup veya yarışmacı, yarışmaya aynı kategoride sadece bir öneri ile katılabilir.
• Her yarışmacı sadece bir grupta yer alabilir.
• Yarışma başvurusu onaylanan gruplar projelerini, şartnamede belirtilen teslim gün ve saatini geçirmeyecek şekilde internette açılan bulut sistemine yüklemiş olmaları gerekmektedir.
• Gruplar, proje ve raporunda proje sahibini tanıtan veya üniversitesini simgeleyen herhangi bir ibare ya da işaret olmamalıdır.
• Grupların, Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Öğrenci Yarışması için açılan “ronesans.com/surdurulebilirlik/sgt” İnternet sayfasındaki çevrimiçi olarak Kayıt Formu ile istenilen belgelerle kayıt yaptırması gerekmektedir.
• Yarışmaya başvuranlar “3. Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığında belirtilen bölümlerde öğrenci olmak zorundadır.
• Sunum paftalarının, açıklama raporunun ve sunum videosunun herhangi bir yerinde projenin sahibini belirten bir işaret bulunması durumunda Rönesans Holding tarafından yarışmadan çıkarılır.
• Yarışmacılar, öğrenci belgelerini (gruptaki herkesin öğrenci belgesi) ve şartnamenin en son sayfasındaki dilekçeyi doldurup belgelerin taranmış PDF veya JPEG formatlarını internette açılacak olan sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
• Yarışmayı düzenleyen Rönesans Holding ve yarışma hakkında internette veya yazılı basında paylaşılan yarışmanın gidişatını, Seçici Kurul’un kararını etkileyebilecek, hakaret içerikli, etik olmayan gerçeği yansıtmayan paylaşımlarda bulunan kişiler yahut bu tür paylaşımı yapan kişinin bulunduğu gruplar ödül alsalar bile yarışmadan çıkarılır.
• Rönesans Holding’in hazırlamış olduğu bu yarışmada teslim edilen projeler İnternet üzerinde herhangi bir yayında yayınlanmadan önce Rönesans Holding’in onayı olması gerekmektedir.
• Yarışma şartnamesinin “3. Yarışmaya Katılım Koşulları” başlığında bulunan maddelerden herhangi birine uyulmaması durumunda Rönesans Holding tarafından yarışmadan çıkarılır.
• Yukarıda belirtilen hususlara uymayan grupların projeleri, Seçici Kurul ve yarışmayı düzenleyen Rönesans Holding kararı ile yarışma dışı bırakılır.
Soru ve Cevaplar
Yarışmacılar, yarışmaya ilişkin sorularını yarışma ekibine “Bize Yazın” İnternet sayfası üzerinden açılan sorular kısmında gerekli bilgileri doldurarak iletebilir. Tüm cevaplar, soru soran yarışmacılara e-posta ile bildirilecek ve ayrıca yarışmanın internet adresinde Sıkça Sorulan Sorular başlığının altında yayımlanacaktır.
Değerlendirme Kriterleri
Projeler, aşağıdaki kategorilere göre değerlendirilecektir.
• Doğadan ilham alan yönü %30
• Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile uyumu %20
• Konsept/Kurgu/Tasarım – % 25
• Fonksiyonel çözümler – % 15
• Açıklama raporunun anlaşılırlığı – % 5
• Sunum (Projenin anlaşılırlığı) – % 5
Diğer Hususlar
• Rönesans Holding A.Ş. gerekli görülen hallerde yarışmacılardan başvuru sırasında verilen belgelerin asıllarını isteme hakkına sahiptir.
• Rönesans Holding A.Ş yarışma sonucunun ilan edilmesinden önce herhangi bir aşamada yarışmayı iptal etme hakkına sahiptir. Bu durumda Rönesans Holding A.Ş. teslim edilen projelerin kullanılmayacağını taahhüt eder.
• Yarışmacının kendisine ait olduğu beyan edilen projenin, kendi adına tescil için yasal mercilere başvuru yapmış olup olmaması veya projenin kendi adına tescillenmiş bulunması sorumluluğu kendisine aittir.
• Yarışmaya gönderilen projelerin özgün olmamasından doğacak tüm sorumluluklar yarışmacılara aittir.
• Ödüle layık görülen projeler internet üzerinde herhangi bir yayında yayınlanmadan önce Rönesans Holding A.Ş.’nin onayı olması gerekmektedir. Aksi ile karşılaşılan durumlarda ödülü iptal etme hakkına sahiptir. Doğacak olan sorunlardan yarışmacılar sorumludur.
• Rönesans Holding A.Ş. şartnamede değişiklik yapma hakkına sahiptir. Yapılan değişiklikler internet üzerinden güncel şartname ile yayınlanacaktır.
• Yarışma şartnamesinin son sayfasındaki dilekçeyi imzalayan tüm yarışmacılar, şartname koşullarını, yarışma şartlarını ve Seçici Kurul kararlarını kabul etmiş sayılırlar.
• İşbu şartnamede yer alan hükümlerde Rönesans Holding A.Ş.’nin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
• Ödül alan projenin yahut yarışmacıların herhangi bir aşamada şartnamede belirtilen koşulları ihlal ettiğinin anlaşılması halinde ilgili ödül iptal edilerek sonraki basamaklarda ödül alan projelerin ödülleri iptal edilen sıradan itibaren tekrar belirlenir. Son sırada boş kalan ödülü herhangi bir projeye verip vermemek Rönesans Holding’in inisiyatifindedir.
Yarışma Takvimi
Yarışma Başvuru Başlangıç Tarihi: 22 Ocak 2024
Son Başvuru Tarihi: 30 Nisan 2024
Projelerin Sisteme Son Yükleme Tarihi: 30 Nisan 2024 saat: 23:30
Seçici Kurul Değerlendirme: 6-10 Mayıs 2024
Sürdürülebilir Geleceği Tasarla 2022 Webinar – Final Duyuru: 21 Haziran 2024
Yarışmayı Düzenleyen Kuruma İlişkin Bilgiler
Yarışma Rönesans Holding A.Ş. tarafından düzenlenmektedir. Rönesans Holding A.Ş. adına yarışmayı düzenleyen Sürdürülebilirlik bölümünün iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir.
Yarışmayı Düzenleyen Kurum: Rönesans Holding A.Ş.
İrtibat telefon numarası: 0312 840 10 00
E-mail: sgt@ronesans.com