BursBurs BaşvurularıAçık LiseAçık OrtaokulMESEMEdebiyat YarışmalarıÖykü YarışmasıÜniversite BursuUstalık BelgesiUsta Öğretici

Balavca Deresi Ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması

Balavca Deresi Ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması

Balavca Deresi Ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması

Milas Belediyesi Balavca Deresi Ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması Düzenliyor.

Çok Katmanlı Doğal Ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi Ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması

Yarışmanın Türü ve Şekli
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. maddesi ile Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği doğrultusunda Milas Belediyesi tarafından açılan yarışma; serbest, ulusal ve tek kademeli fikir projesi yarışmasıdır.

Yarışma Ödülleri
Birincilik Ödülü 300.000 Türk Lirası
İkincilik Ödülü 250.000 Türk Lirası
Üçüncülük Ödülü 200.000 Türk Lirası
5 Adet Mansiyon Ödülü 50.000 Türk Lirası


INSTAGRAM'DA TAKİP ET   X'DE TAKİP ET
GÜNCEL BURS DUYURULARINI KAÇIRMA

Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, yukarıda yazılı ödül ve mansiyon tutarları, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre, yarışmacılara en geç 120 gün içinde net olarak ödenecektir. Ödenecek net tutarlardan damga vergisi kesilecektir.

Yarışmanın Yeri ve Konusu

Yarışmanın yeri Balavca Deresi’nin Milas İlçesinin içerisinden geçen, kuzey ve güneyde D525 Milas-Söke Karayolu ile sınırlanan kısmı ve yakın çevresidir.

Balavca Deresi Sarıçay’ın hidrolojik havzasının bir koludur. Kaynağı Beçin Kalesi olan Balavca Deresi yerleşimin yer aldığı Milas Ovası’ndan geçer, Ova’nın batı sınırını oluşturan Sodra Dağı’ndan gelen yağmur sularını toplar ve Sarıçay’a dökülür.

Tarihsel olarak, Balavca Deresi’nin içinden geçtiği Milas yerleşimi antik dönemden günümüze kadar sürekliliğe sahip olan, Labranda ve Beçin gibi kırsal, kentsel ve kutsal yerleşimlerin yer aldığı bir ağın parçasıdır. Karya Krallığı ve Menteşe Beyliği Dönemlerinde başkent olmuş olması nedeniyle Milas bu yerleşim ağı içinde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde 150 bine yaklaşan nüfusu ile Muğla’nın en büyük ilçelerinden biri olan Milas’ta kültür ve turizm, tarım ve hayvancılık, enerji ve hammadde üretim, sanayi, lojistik ve hizmet sektörü bileşenleri yer almaktadır. Verimli tarım topraklarına sahip olan ilçe, tarihten günümüze kırsalında devam eden tarımsal faaliyetlerin merkezi konumunda olmayı sürdürmektedir. Hem kırsalında hem de kentsel yerleşim alanında yerel nüfusunu, sosyal dokusunu ve değerlerini büyük ölçüde korumuş olan Milas, bu nitelikleriyle çevresindeki diğer yerleşimlerden farklılaşmaktadır. Yerleşim sürekliliğinin yansıması olarak farklı kültür katmanlarının somut ve somut olmayan izlerini barındırması nedeniyle önemli bir kültür turizmi potansiyeline sahiptir.

Çok katmanlı bir yerleşim olan Milas’ın her katmanının şekillenişinde tarih boyunca önemli bir rol oynamış olan Balavca Deresi, kentin mekânsal yapısında ve kent hafızasında bir değer olarak var olmuştur. Ancak, farklı etkenlere bağlı olarak giderek artan kirlilik ve taşkınlar nedeniyle Balavca Deresi zamanla Milas için değerden çok sorun alanı olarak görülmeye başlanmıştır. Bu doğrultuda, 1970’lerden itibaren yapılan ıslah çalışmaları kapsamında dere yatağı geçirimsiz beton bir kanal hattına dönüştürülmüş; kısmen yer altına alınarak kentteki görünürlüğü ve önemini kaybetmiştir. Her ne kadar kuzeyde ve güneydeki karayolu nedeniyle sürekliliği kesintiye uğramış, yer yer üzeri kapatılmış ve kanal içerisine alınmış olsa da Balavca Deresi çok katmanlı kadim tarihi ve güzergahı boyunca tarımsal, dini/ kutsal, endüstriyel, idari, ticari ve konut yapılarından oluşan doku ve peyzajlara değmesi açısından, bugün hala çok önemli konumdadır.

Bu bağlamda, yarışmanın konusu, bütünleştirici ve iyileştirici bir ekolojik, kentsel ve kültürel öğe olarak Balavca Deresi ve yakın çevresinin bir yaşam koridoru olarak tasarlanmasıdır.

Yarışmaya Katılma Koşulları
Yarışmaya katılacak ekiplerin; TMMOB Mimarlar Odası’na üye mimar, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’na üye peyzaj mimarı, TMMOB Şehir Plancıları Odası’na üye şehir plancısı en az birer kişiyi ekipte bulundurması zorunludur.

Jüri, yarışmanın konusu, amacı ve kapsamı doğrultusunda yarışmacılardan beklenenler nedeniyle, çok katmanlı doğal ve kültürel peyzaj alanlarının gerektirdiği çok disiplinli yapıda çok boyutlu düşünmeyi sağlayacak bir ekip oluşumunu kuvvetle önermekte ve desteklemektedir.

Yarışmaya Katılacaklarda Aranacak Koşullar

Yarışmaya katılacak ekiplerde yer alan mimar, peyzaj mimarı ve şehir plancısı üyelerin; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası veya Şehir Plancıları Odası üyesi olmaları ve meslekten men cezalısı durumunda bulunmamaları,
Jüri üyeleri ve raportörleri belirleyen ve atayanlar arasında olmamaları,

Yarışmayı açan idare personeli ve idare adına hareket eden danışmanlar ve onların çalışanları arasında olmamaları,

Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerin 1. Dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamaları,

Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamış olmaları,

Yarışmayı açan İdare’de, yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamaları,

4734 ve 4735 sayılı kanunlar ile diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olmamaları,

Şartnameyi edinip, isim ve adres bilgilerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmeleri (Ekip olarak katılanlardan bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir).

Ekip üyelerinin her birinin yukarıda yer alan koşulları sağlamaları ve tamamına uymaları zorunludur. Mimar, peyzaj mimarı ve şehir plancı ekip üyelerinden birinin – idareye karşı ekibi temsilen – ekip başı olarak belirlenmiş olmalıdır. Yarışmaya ekip olarak katılan ortakların her biri idareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.

Yarışmaya katılmak isteyenler 150 TL (Yüz Elli Türk Lirası) karşılığında yarışmaya kayıt yaptıracaklardır. Yarışmaya katılım bedeli “BALAVCA_TCKimlikNo” açıklaması ile idareye ait banka hesabına müelliflerden birinin ismi ile yatırılacaktır. Dekontun aslı taratılarak aynı müellifin isim ve iletişim (telefon, e-posta, adres) bilgileriyle birlikte raportörlük adresine e-posta yoluyla gönderilecektir. Yarışmaya kayıt için son tarih yarışma takviminde “Projelerin Son Teslim Tarihi” olarak belirtilen gündür. Bu şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da tasarımları yarışmaya katılmamış sayılır ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına bildirilir.

Yarışma Takvimi
Yarışmanın İlanı: 22 Ocak 2024, Pazartesi
Soru Sorma için Son Tarih: 05 Şubat 2024, Pazartesi, 23.59 Türkiye Saati (GMT +3)
Soruların Yanıtlarının Tarihi: 09 Şubat 2024, Cuma
Projelerin Son Teslim Tarihi: 22 Mart 2024, Cuma, 23.59 Türkiye Saati (GMT +3)
Jüri Değerlendirmesi Başlangıç Tarihi: 25 Mart 2024, Pazartesi
Sonuçların İlanı: 29 Mart 2024, Cuma
Kolokyum, Ödül Töreni ve Yarışma Sergisinin Açılışı: Yarışma sonuçlarının ilanıyla birlikte duyurulacaktır.

Yarışma Sitesi İçin Tıklayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.