Liseliler Arası Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması 2025

Liseliler Arası Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması
Özel Darüşşafaka Lisesi 16. Liseliler Arası Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması Başvuruları Ne Zaman Alınacak, Başvurular Nasıl Yapılacak.
Özel Darüşşafaka Lisesi 16. Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması 2025
Başvuru Şekli: Online
Kapsam Ve Katılımcılar
Türkiye Geneli Liseler Arası (9, 10, 11, Ve 12. Sınıf Öğrencileri)
Yarışma Konusu: Matematik
Yarışma Amacı
Lise öğrencilerini matematik alanında araştırma ve proje yapmaya heveslendirmek
Katılım Koşulları
1.Yarışmaya 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında ortaöğrenimini sürdürmekte olan öğrenciler katılabilirler.
2. Matematik projeleri bilimsel araştırma ilkelerine uygun olarak hazırlanmış olmalı ve özgün katkılar içermelidir.
3. Matematik projeleri ekteki proje rehberine göre hazırlanacaktır.
4. Matematik projeleri 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde hazırlanmış olmalıdır.
5. Yarışmaya bir öğrenci sadece bir proje ile katılabilir.
6. Her proje en çok üç öğrenci ve bir danışman öğretmen ile hazırlanabilir. Projede danışman olması zorunlu değildir.
7. Bir öğretmen birden fazla projede danışmanlık yapabilir.
8. Katılım formunda doldurulan tüm bilgilerin 18 yaşını doldurmuş kişiler için kendi açık rızasıyla, doldurmamış olanların ise velisinin açık rızasıyla* verildiği kabul edilecektir. (18 yaşını doldurmamış katılımcıların velilerinin; başvuru formundaki “Veli Onay Formu”nu okuyup, onaylamaları gerekmektedir.)
9. Öğrenciler tarafından online başvuru formuna eklenen projelerin telif hakları proje sahiplerine aittir. Bu proje raporları, seçici kurul üyeleri dışında herhangi bir şekilde üçüncü şahıslarla paylaşılmayacaktır. Ancak, projelerin ön elemeyi geçme durumunda; 18 yaşını doldurmuş katılımcılar için kendi açık rızasıyla, doldurmamış olanların ise velisinin açık rızasıyla, Darüşşafaka Eğitim Kurumları ve Darüşşafaka Cemiyeti tarafından elektronik ortamda paylaşılmasına/web sitesinde yayınlanmasına ve kullanılmasına herhangi bir karşılık beklemeksizin izin verildiği kabul edilecektir.
Katılım Şekli
1. Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın www.dek.k12.tr adresli web sayfasındaki 16. Salih Zeki Araştırma Projeleri Yarışması’na ait Katılım Formu doldurulup, formdaki ilgili kısımlara Proje Özeti Word dosyası ve Proje Raporu PDF dosyası olarak eklenecektir.
2. Proje özeti ve proje raporu dosyalarının isimleri büyük harflerle proje adı kullanılarak yazılmalıdır.
Katılımcılardan İstenenler
• Öğrenci velisi tarafından imzalanmış “EK-1, Veli İzin Belgesi”.
• Öğrenci velisi tarafından imzalanmış “EK-2, Açık Rıza Onayı”.
• Katılımcı ve velisi tarafından imzalanmış “EK-3, Katılım Formu ve Taahhütname”.
• Proje Danışmanı öğretmen tarafından imzalanmış “EK-9, Danışman Öğretmen Açık Rıza Onayı”.
• Katılımcı tarafından gönderilen eserin aslı (proje özeti ve raporu).
Değerlendirme
1. Projeler, üniversitelerin matematik bölümü öğretim üyeleri ile oluşturulacak seçici kurul tarafından değerlendirilecek ve ön elemeden geçirilecektir.
2. Ön elemeyi geçen proje sahipleri, yüzyüze yapılacak final aşamasında proje sunumlarını gerçekleştireceklerdir.
3. İki gün sürecek proje sunumları sonucunda seçici kurul tarafından dereceye giren projeler belirlenecektir.
Ödül Verilecek Kişiler ve Ödül Miktarı ile Özellikleri
Kurum, kuruluş, firma, marka ve kişi reklamını veya tanıtımını ön plana çıkaran ödül verilmeyecektir. Yarışma kapsamında katılımcılara verilecek başarı belgeleri ve ödül töreni masrafları Darüşşafaka Lisesi tarafından karşılanacaktır. Yarışma masrafları için öngörülen bütçe 15.000 TL’dir.
Birincilik Ödülü: Başarı Belgesi
İkincilik Ödülü: Başarı Belgesi
Üçüncülük Ödülü: Başarı Belgesi
Teşvik Ödülü: Başarı Belgesi
Ödül töreni yarışmanın bittiği gün yapılacaktır.
Yarışma Şartları
1. Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın https://www.dek.k12.tr/yarismalar/salih-zeki-lise-ogrencileri-arasi-matematik-arastirma-projeleri-yarismasi/ adresli web sayfasındaki 16. Salih Zeki Araştırma Projeleri Yarışması’na ait Katılım Formunu doldurulup, formdaki ilgili kısımlara Proje Özeti Word dosyası ve Proje Raporu PDF dosyası olarak eklenecektir.
2. Proje özeti ve proje raporu dosyalarının isimleri büyük harflerle proje adı kullanılarak yazılmalıdır.
3. Proje özetinizi projeniz hakkında doğru bir fikir verecek şekilde hazırlamalısınız. Proje özeti 250 kelimeyi aşmamalıdır. Proje Raporu ve Proje Özeti – Calibri yazı tipiyle – 11 punto – 1,5 satır aralığı ile yazılmalıdır.
4. Proje özet ve raporunda kesinlikle öğrenci, öğretmen, okul adı, okul logosu bulunmamalıdır.
Matematik Araştırması Nasıl Yapılmalı?
Matematik araştırması yaparken öncelikle bir problem bulunmalıdır. Bulunan problemin neden ilginç olduğuna ilişkin verilerin olması, bu verilerin araştırmayı yapan öğrenciler tarafından iyi kavranmış olması projeyi anlamlı kılacaktır. Matematik projesi bir problemi çözemese de o probleme odaklanmalı, problemin anlaşılmasına veya çözülmesine yönelik yöntemler, en azından hesaplar sunabilmelidir. Yeni yöntem sunabilmek bir projeyi standartların oldukça ötesine taşıyacaktır, ancak var olan bir yöntemin probleme uygulanması ve yeni bir hesap yapılması da projeyi derinleştirecektir. Özellikle, bambaşka bir amaç için üretilmiş bir yöntemin eldeki somut problem ile ilgili bir hesapta kullanılması fikri ve bu tür hesapların yapılması projeyi iyileştirecektir.
Sürecin başında problemin tamamına ilişkin bir şeyler söylemek genelde zordur. Bunun yerine problemi durumlara ayırmak ve bu durumların birinde veya birkaçında problemi çözmeye çalışmak, hesaplar yapmak ilk uygulanması gereken stratejidir. Örneğin, herhangi bir üçgen için ortaya atılan bir iddianın öncelikle ikizkenar veya eşkenar üçgenlerde kanıtlanmasına çalışılması öğretici olabilir.
Belirli sayıda örnek yapılıp, bu örneklerden bir genellemeye varıldığında, bu genellemenin kanıtlanması ihmal edilmemelidir. Örnekleriniz ne kadar çok olsa da iddianızı matematiksel olarak kanıtlamadığınız müddetçe, bu örnekler ortaya atılan iddiaya destek olmaktan öteye gitmez.
Bilinen bir matematiksel gerçeği başka bir yöntemle kanıtlamak veya çözümü bilinen bir problemi yeni bir yöntemle çözmek her zaman ilginç değildir. Yeni kanıt veya çözüm daha basit ve daha kolay anlaşılır olmalıdır. Çok karmaşık yöntemler kullanarak elde ettiğiniz bir sonuç, bilinen basit bir matematiksel gerçekten kolaylıkla çıkarılabiliyor ise kullandığınız karmaşık yöntemler ve teorinin bir anlamı olmayacaktır.
Projeniz birden fazla küçük probleme çözüm sunan bir çalışma ise, ancak bütün bu problemlere yönelik ortak bir çözüm yöntemi öneriyorsa anlamlı olacaktır.
Projede neyi ne kadar yaptığınızı açıkça ifade etmek, yaptığınızdan daha fazlasının doğruluğunu iddia etmemek önemlidir. Problem ile ilgili çözülememiş, ama üzerinde uğraşılmış noktalar da projenin bir parçası olarak değerlendirilebilir.
Probleme ilişkin literatür eksiksiz sunulmalıdır. Neyin literatürde olduğu, hangi katkının projeyi yapan öğrenciler tarafından yapıldığı açık bir biçimde ifade edilmelidir.
Matematik Projelerinin hazırlanabileceği bazı konu başlıkları:
1. Sayılar Teorisi: asal sayılar ve özellikleri, bölünebilme, modüler aritmetik, kriptoloji
2. Fonksiyon Teorisi
3. Geometri ve Trigonometri: Doğru, Üçgen, Dörtgen, Çember ve aralarındaki geometrik bağıntılar, Düzlem ve Uzay geometrisi, Altın oran, Fraktallar
4. Eşitsizlikler
5. Matematiksel modelleme ve matematiğin gerçek yaşamdaki uygulamaları, değişim oranları, matematiksel tıp, matematiksel biyoloji, finans matematiği
6. Olasılık ve kombinatorik, saymanın temel prensibi, çizge kuramı, Pascal Üçgeni
Proje Raporu
Hazırlayacağınız matematik proje raporu aşağıdaki bölümlerden oluşacaktır:
1. Projenin Adı
Projenin adı projeniz hakkında fikir verir nitelikte olmalıdır.
2. Giriş ve Projenin Amacı
Giriş bölümünde seçtiğiniz konuyu veya problemi tanıtabilir, konunuzu seçerken sizi nelerin motive ettiğini açıklayabilir ve projeniz ile varmak istediğiniz hedefi özetleyebilirsiniz.
3. Ana Bölüm
Projenizin tüm gelişimi bu bölümde yer almalıdır. Yazdıklarınızın matematiksel olarak tutarlı ve kolay takip edilir olmasına dikkat ediniz.
4. Sonuçlar ve Tartışma
Bu bölümde proje çalışmanız ile vardığınız sonuçları özetlemeli, hedefledikleriniz ile sonuçları karşılaştırmalısınız. Son olarak, eksik kalan noktalara dikkat çekebilir veya bir başka araştırmanın konusu olabilecek yeni sorular ortaya atabilirsiniz.
5. Yararlanılan Kaynaklar
Her bilimsel çalışmada olduğu gibi bu bölümde projenizi hazırlarken kullandığınız kaynakları eksiksiz olarak belirtmelisiniz.
Proje Özeti
Proje özetinizi projeniz hakkında doğru bir fikir verecek şekilde hazırlamalısınız. Proje özeti 250 kelimeyi aşmamalıdır. Proje Raporu ve Proje Özeti – Calibri – yazı tipiyle -11 punto – 1,5 satır aralığı ile yazılmalıdır.
Sergi
Matematik projeleri, üniversitelerin matematik bölümü öğretim üyeleri ile oluşturulacak seçici kurul tarafından değerlendirilecek ve ön elemeden geçirilecektir. Ön elemeyi geçen projeler sergilenmek üzere okulumuza davet edilecektir. İki gün sürecek sergi ve projelerin sunulması sonucunda seçici kurul tarafından dereceye giren projeler belirlenecektir.
Sergilenmeye değer bulunan projeler için okulumuzda 130cm x 180cm boyutunda panolar ayrılacaktır. Öğrencilerin sergi sırasında proje raporunu da yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Sunum aşamasında ihtiyaç duyulan teknik destek verilecek olup yarışmacılar gerekli sunum gereçlerini beraberinde getireceklerdir.
Yarışma Takvimi
• Başvuruların başlaması 17 Ocak 2025
• www.dek.k12.tr adresli web sayfasındaki 16. Salih Zeki Araştırma Projeleri Yarışması’na ait Katılım Formunun doldurulması, Proje Özeti (Word dosyası) ve Proje Raporunun (PDF dosyası) birer kopyasının kaydedilmesi için son tarih 14 Mart 2025.
• 14 Mart 2025 Cuma günü saat 17:00’de başvuru sistemi kapatılacaktır.
• Ön elemeyi geçen matematik projelerinin www.dek.k12.tr adresli web sayfası üzerinden okullara duyurulmasının tarihi 18 Nisan 2025.
• Projelerin sergilenme tarihi 20-21 Mayıs 2025.
• Dereceye girenler 21 Mayıs 2025 tarihinde www.dek.k12.tr adresli web sayfasında ilan edilecektir.
Yarışma Sonuçlarına İtirazın Nasıl Yapılacağı?
Projelerin değerlendirilmesi şartnamede belirtilen kriterler doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Yarışmacıların sonuçlar açıklandıktan sonra 5 iş günü içerisinde yarışma sonuçlarına EK-7’deki dilekçe ile itiraz hakkı bulunmaktadır.
Katılımcılar, EK-7’de yer alan itiraz dilekçesini
salihzeki.yarismasi@dek.k12.tr e-posta adresine göndermelidirler.
İtiraz dilekçesi alındıktan sonra eserin projenin aldığı puanlar öğrencinin danışma öğretmenine e-posta yoluyla iletilecektir.
Yarışma Başvurusu İçin Tıklayın.
Yarışma Şartnamesi İçin Tıklayın.