BursBurs BaşvurularıAçık LiseAçık OrtaokulMESEMEdebiyat YarışmalarıÖykü YarışmasıÜniversite BursuUstalık BelgesiUsta Öğretici

İmmib Endüstriyel Tasarım Yarışmaları

İmmib Endüstriyel Tasarım Yarışmaları

İmmib Endüstriyel Tasarım Yarışmaları 2024

İmmib Endüstriyel Tasarım Yarışmaları Metal Ve Plastik Kategorilerinde Yapılacak. İstanbul Maden Ve Metaller İhracatçı Birlikleri İMMİB Tarafından Düzenlenen Ödüllü Yarışmaya Üniversite Öğrencileri Katılabilecek.

İMMİB 2024 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları

Yarışma Ödülleri
Metal Ve Plastik Kategorilerinde İlk 3 Dereceye Giren Proje Sahibi Tasarımcılar Ödüllendirilecektir. Aynı Şekilde, Seçici Kurul Ödüle Layık Proje Bulmadığı Taktirde Ödül Kademelerinden Herhangi Birini Boş Bırakabilir.

Metal Ve Plastik Kategorileri
Birincilik Ödülü 60.000 Türk Lirası
İkincilik Ödülü 45.000 Türk Lirası
Üçüncülük Ödülü 25.000 Türk Lirası

• Para ödülleri derecelerin kamuoyuna açıklanışından itibaren 2 ay içerisinde taraflara ödenecektir.
• Grup katılımı durumunda para ödülü grup üyeleri arasında eşit bölünecektir.
• Ödül ödemeleri gelir vergisinden muaftır.


INSTAGRAM'DA TAKİP ET   X'DE TAKİP ET
GÜNCEL BURS DUYURULARINI KAÇIRMA

Uluslararası Yarışmalara ve Fuarlara / Tasarım Haftalarına Katılım Ödülü

Yarışmamızda dereceye giren tasarımcıların 31 Aralık 2025 tarihine kadar ödüllü projeleri ile katıldıkları “Uluslararası Tasarım Ödüllerinin” katılım masrafları, ödeme belgelerinin Birliğimize ibrazına istinaden 500 Euro’ya kadar desteklenecektir. Yarışmanın kazanılması durumunda Ödül Töreni’ne katılım için 1000 Euro’ya kadar konaklama, ulaşım ve vize masrafları Birliğimizce karşılanacaktır. Detaylar bilgi için yarışma sekreteryasına başvurulması gerekmektedir.

Birinci olan yarışmacılar İMMİB tarafından uygun görülmesi durumunda yarışma temasına uygun ilgili etkinliklere(uluslararası fuar, tasarım haftaları, vb.), masrafları İMMİB tarafından karşılanmak üzere götürülebilecektir.

Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü
Yarışmada sadece birinci olan tasarımcıların yurt dışı eğitim kurumlarından kabul almaları durumunda eğitimlerinin bir yılı aşağıdaki koşullar çerçevesinde desteklenecektir.

31927 sayılı “İhracat Destekleri Hakkında Karar” a istinaden işbirliği kuruluşları tarafından düzenlenen tasarım yarışmalarında dereceye giren yıllık en fazla altmış kişinin yurt dışındaki eğitim giderleri ile aylık 55.618 TL’yi aşmamak kaydıyla oluşacak yaşam giderlerine ilişkin işbirliği kuruluşlarının gerçekleştirecekleri harcamaların tamamı 1 yıl süre ile desteklenir. Üniversitelerin Endüstriyel Tasarım/Moda Tasarımı ile ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olan tasarımcıların yurt dışı eğitim ve yaşam giderleri desteklenecektir.

Tasarım Tescili Ödülü
Her bir kategoride dereceye giren tasarımcıların ödül kazandıkları projelerinin tescil, faydalı model veya patent masrafları, ilgili ödeme belgelerinin Birliğimize ibrazına istinaden 2.000 TL’ye kadar desteklenecektir. Detaylar bilgi için yarışma sekreteryasına başvurulması gerekmektedir.

Yarışmanın Amaçları
Yarışmalar;
• Metal ve Plastik ürünler sektörlerinde yenilikçi fikirleri desteklemek,

• Ülkemiz ihracatçı firmalarının dünya piyasalarında rekabet gücünü artıracak, katma değeri yüksek ,özgün ve modern ürünlerin tasarlanmasına zemin hazırlamak,

• Genç tasarımcılar ile sektörü buluşturmak,
• Türkiye’ de tasarım kültürünü yaygınlaştırmak ve özendirmek, amacıyla senede bir kez gerçekleştirilmektedir.

İlki 2005 yılında düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, 2024 yılında yirminci kez gerçekleştirilecektir.

Kimler Katılabilir

a) Yarışma katılımı için ön şart, T.C. vatandaşı olmak veya – T.C. vatandaşı olmayan kişiler için – T.C. üniversitelerinin B fıkrasında sözü edilen ilgili bölümlerinde öğrenci yada ilgili bölümlerinden mezun olmaktır.

b) Yarışmaya 35 yaşını doldurmamış, üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümü, güzel sanatlar ve mimarlık fakültesi bölümlerine kayıtlı lisans öğrencileri ve mezunları ile bu bölümlere ilişkin yüksek lisans/doktora öğrencileri veya mezunları veya ETMK üyeleri başvurabilir. (Görsel iletişim tasarımı bölümü dahildir) (Yarışmaya başvurduğu tarihte otuz beş yaşını doldurmuş ve otuz altı yaşından gün alan kişiler başvuru yapamayacaktır.)

c) Yarışmaya grup olarak katılmak mümkündür. Grup katılımında, grup temsilcisi olarak bir katılımcının belirlenmesi gereklidir.

• Yarışmanın grup kategorisinde, grup üyelerinden en az bir kişinin B maddesindeki şartları sağlaması gerekmektedir. Ayrıca diğer grup üyelerinin, üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümleri veya güzel sanatlar, mimarlık ve mühendislik fakültesi bölümleri lisans mezunu veya öğrencisi veya bu bölümlere ilişkin yüksek lisans/doktora öğrencisi veya mezunu; veya ETMK üyesi olması gerekmektedir.
• 35 yaş sınırı bireysel ve grup katılımlarında tüm katılımcılar için geçerlidir.

d) 2022 ve 2023 yıllarında düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmamızda dereceye girerek birincilik, ödülü kazanan tasarımcılar 2024 yılı yarışmalarına katılamazlar. Aksi bir durumun tespiti halinde, ilgili projeler ve yarışmacılar yarışmadan diskalifiye edilir.

e) İhracatçı Birliklerimiz tarafından düzenlenen herhangi bir tasarım yarışmasında dereceye girerek maddi para ödülü kazanan yarışmacıların aynı yıl içerisinde İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen diğer tasarım yarışmalarına katılım hakkı bulunamamaktadır.

Kategoriler

Özellikle son yıllarda ülkemizde yaşanan doğal afetler ve sonuçları da göz önünde bulundurularak 2024 yılında 20. Defa düzenlenecek olan İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmalarında kategorilerimizin ortak teması “Afet ve Acil Durum” olarak belirlenmiştir.

Tema kapsamında önlenemeyen afetlere yönelik hızlı müdahaleyi sağlayacak gerek profesyonel kişi ve kurumların kullanımına uygun, gerekse afetzedeler tarafından kullanılabilecek her türlü ürün, teçhizat yanı sıra doğal afetin hemen ardından hızla kullanılabilecek/dağıtımı yapılabilecek, yaşam destek modülleri / sistemleri, yaşamı sürdürme amaçlı temel insani ihtiyaçları karşılamaya yönelik ürünler / konseptler tasarlanması beklenmektedir. (Beslenme, barınma, korunma, tuvalet ve hijyen ihtiyacını karşılamaya yönelik ürünler, çocuklara özel ürünler, evcil hayvanlara özel ürünler, koruma ve kurtarma ürünleri)

Deprem, sel, yangın ve benzeri pek çok afet durumunda, afetin kendisi kadar takip eden saatler de hayatta kalanlar ve mağdurlar için oldukça kritik bir zaman dilimidir. Yeterli koruma ve barınma eksikliği, hayatta kalmak için temel insan ihtiyaçlarına erişememe, altyapı ve hizmetlerin yok olması ile birleştiğinde, afet sonrası yapılacak müdahalenin hızı, hayatta kalma veya ölüm arasındaki belirleyici faktör olacaktır. Bu nedenle yarışma teması hem afet öncesinde ve esnasında kullanılabilecek ürünleri, hem de afet sonrasında ihtiyaç duyulabilecek ürünlerin tamamını kapsamaktadır.

• Metalden Mamul Ürünler Kategorisi
• Plastikten Mamul Ürünler Kategorisi

olmak üzere toplam 2 ayrı kategoride katılıma açıktır.

Katılım Koşulları

a) Yarışmaya katılım ücretsizdir.

b) Katılımcılar her bir kategoride bireysel veya grup üyesi en fazla 1 proje ile katılabilirler. (Bir katılımcı en fazla 2 kategoride 1’er eserle, yani toplamda 2 eserle katılabilir)

c) Katılımcılar aynı proje ile birden fazla kategoride katılım gösteremezler.

d) Grup katılımları en fazla 4 kişiden oluşabilir.

e) Öğrenciler Üniversitelerinde geliştirdikleri projeleri ile yarışmaya katılabilirler. Öğretim elemanları ile birlikte geliştirilen projelerde grup katılım gösterilmesi gerekmektedir.

f) Yarışmaya katılan her projede özgünlük, daha önce üretilmemiş olması, 01 Ocak 2024 tarihinden önce düzenlenen başka bir yarışmada ödül almamış olması ve İMMİB’ in geçmiş yıllarda düzenlediği endüstriyel tasarım yarışmalarında yer almamış olması şartları aranmaktadır.

g) Yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya aittir.

h) İMMİB personeli yarışmaya hiçbir kategoride katılamaz. Seçici kurul asil üyeleri ve yarışma raportörleri ile bu kişilerin birinci dereceden yakınları seçici kurul üyesinin görevli bulunduğu kategoride yarışmaya katılamaz. Seçici Kurul üyelerinin çalıştığı kurum, firma veya çalıştığı firmadan bir kişi veya ortaklık içinde olduğu bir firma veya kişi seçici kurul üyesinin görevli bulunduğu kategoride yarışmaya katılamaz.

i) Yukarıda sayılan maddeler kapsamında aksi bir durumun tespiti halinde, ilgili projeler ve yarışmacılar yarışmadan diskalifiye edilir. Ödül kazandıysa İMMİB Genel Sekreterliğince ödülü geri alınır.

Değerlendirme Ölçütleri

Seçici Kurul değerlendirmesinde dikkate alınacak hususlar aşağıdaki gibidir;

Tema: Tasarım önerisinin ilgili temaya uygun olması

İnovasyon: Tasarım önerisinin yenilikçi, kullanımı kolay ve özgün olması.

İhracat Potansiyeli: Tasarım önerisinin ihracat potansiyelini taşıyor olması, uluslararası pazarda satılabilir olması

Estetik: Tasarım önerisinin estetik ve ergonomik açıdan yeterli olması: görsel bütünlük, çekicilik, duygulara hitap.

İşlevsellik: Tasarım önerisinin öngördüğü işlevleri teknik olarak sağlayabilmesi ve kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılaması(ergonomi, kullanım kolaylığı, ürün dili).

Gerçekleştirilebilirlik: Tasarım önerisinin üretime uygun olması ve tasarımın işlevine uygun malzeme seçimi. (gerçekçi maliyet ve üretim yöntemi bilgileri beklenmektedir)

Güvenlik: Tasarım önerisinin kullanıcı güvenliğini tehlikeye sokmaması.

Sürdürülebilirlik: Tasarım önerisinin; çevreye duyarlı olması, kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik olması, su, malzeme ve enerjiyi etkin kullanması(üretim ve kullanım esnasında).

Teknik Yeterlilik: Tasarım önerisinin şartnamede belirtilen başvuru formatına uygun olması.

Eserlerin özgünlüğüne ilişkin değerlendirme hakkı Seçici Kurula aittir.

Yarışma Takvimi
Duyuru Tarihi: Eylül 2024
Son Başvuru Tarihi: 9 Aralık 2024
Seçici Kurul Toplantısı: 20 Aralık 2024
Ödül Töreni: Ocak 2025

Yarışma Şartnamesi İçin Tıklayın.
Başvuru Yapmak İçin Tıklayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.