BursBurs BaşvurularıAçık LiseAçık OrtaokulMESEMEdebiyat YarışmalarıÖykü YarışmasıÜniversite BursuUstalık BelgesiUsta Öğretici

Ustalık Belgesi Alma Şartları Başvuruları

Ustalık Belgesi Alma Şartları Başvuruları

Ustalık Belgesi Alma Şartları Başvuruları

Ustalık Belgesi Alma Şartları Nelerdir, Kimler Başvuru Yapabilir, Ustalık Belgesi Ne İşe Yarar, Parayla Ustalık Belgesi Almak Mümkün mü? Direkt Sınava Girmeden En Kısa Yoldan Belgeyi Kimler Alabilir.

Ustalık Belgesi Ne İşe Yarar
Ustalık Belgesi Sahipleri Bağımsız İşyeri Açabilirler. 3308 Sayılı Kanun Uyarınca Kapsama Alınan Mesleklerde Belediyeler İle İş Yeri Açmak İçin İzin Vermeye Yetkili Kuruluşlar İş Yeri Açacak Olanlardan Ustalık Belgesi İstemektedir. İşyeri Açabilmek İçin Belge Sahibi Olmak Yada Belge Sahibi Bir Kişinin İşyerinde Çalışması Gerekmektedir. Meslek Odaları İşyeri Sahibi Olarak Üye Olacaklardan Ustalık Belgesi İstemektedir.

Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır? Okumak İçin Tıklayın.

Usta Kimdir
Üretimi Planlayabilen
Üretim Sırasında Karşılaşılabilecek Problemleri Çözümleyebilen
Düşüncelerini Yazılı, Sözlü Ve Resim İle Açıklayabilen
Üretimle İlgili Pratik Hesaplamaları Yapabilen Kişidir.
Ustalık Sınavı İle Ustalık Belgesi Verilir.


INSTAGRAM'DA TAKİP ET   X'DE TAKİP ET
GÜNCEL BURS DUYURULARINI KAÇIRMA

Ustalık Belgesi Başvurusu Nereye Yapılır
Ustalık Belgesi Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilir. Halk Arasında Çıraklık Eğitim Merkezleri Olarak Bilinmektedir. Belge 3308 Sayılı Kanunun Kapsamındaki mesleklerde verilir. Kanunun Kapsamı Dışındaki Mesleklerde Belge Meslek Odaları Tarafından Verilir.

Ustalık Belgesi Alma Şartları Nelerdir
-22 Yaşının Tamamlamış, 23 Yaşından Gün Almış Olanlar.

-En Az İlköğretim (Ortaokul) Mezunu Olanlar. (1996-1997 Eğitim Öğretim Döneminden Önce İse İlkokul Diploması Yeterli)

-Kafalık Belgesi Sahibi Olup Mesleğinde En Az 5 Yıl Çalışmış Olduğunu BAĞKUR Hizmet Belgeleri İle Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi İle Belgeleyenler Ustalık Belgesi Sınavına Katılabilir. (Kanun Madde 28 / C)
18 Yaş Öncesi Çalışmışlıklar Dikkate Alınmaz. BAĞKUR Hizmet Belgesindeki Hizmet Süresi İle Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesindeki Hizmet Süresinin Farklı Olması Halinde BAĞKUR Hizmet Süresi Dikkate Alınır.
Emekli Olduktan Sonra İşyeri Açanların Hizmet Süresi Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesine Göre Hesaplanır.
İşyerinin Kapandığını Vergi Dairesi Veya Sosyal Güvenlik Kurumundan Belgelendirenlerin İse Kendi Beyanına Göre, İşlem Yapılır.
Bağ-Kur Hizmet Belgesindeki Hizmet Süresi İle Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesindeki Hizmet Süresi Farklı Olanlar İle Emekli Olduktan Sonra Kendi Namına İş Yeri Açanların Hizmet Süresi, Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesine Göre Hesaplanır.

-Başvuru Tarihinde Mesleklerinde En Az 5 Yıl Çalışmış Olduğunu Ek-1 Formda Beyan Edip BAĞKUR İle Birlikte Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi İle Belgelendirenler Önce Kalfalık Sınavına Alınırlar. Kalfalık Sınavında Başarılı Olanlar Bir Sonraki Dönemde Açılacak Ustalık Sınavına Katılabilir. (Kanun Madde 35)

-Kalfalık yeterliliğine sahip olup, mesleğinde en az 5 yıl çalışmış olduğunu SGK sosyal güvenlik kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler ustalık sınavına alınırlar. (Kanun Madde 28 / C)
18 Yaşından Önceki Çalışmalar Dikkate Alınmaz. Meslek Kodu Yazılı Olmayanlar Pirimi Ödeyen Kurumdan Çalıştığı Meslek Dalını Onaylaması Gereklidir.
SGK Pirim Gün Sayıları Toplanarak Değerlendirilir. Her 30 Gün 1 Ay Sayılır. Mükerrer Sigorta Primleri Dikkate Alınmamaktadır.

-Başvuru Tarihlerinde Mesleğinde En Az 5 Yıl Çalışmış Olduğunu SGK Sosyal Güvenlik Kurumundan Alınacak İşyeri Unvan Listeli Pirim Dökümü İle Belgelendirenler Önce Kalfalık Sınavına Alınırlar. Kalfalık Sınavında Başarılı Olanlar Bir Sonraki Dönemde Açılacak Ustalık Sınavına Katılabilir. (Kanun Madde 35)

-Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitimi Tamamlama Belgesi Sahipleri Ustalık Sınavına Katılabilir. (Kanun Madde 35)

-4. Seviye Kurs Bitirme Belgesi Yada Kurs Süresi Olarak Bu Belgeye Denk Yaygın Eğitim Kurs Bitirme Belgesi Sahipleri Ustalık Sınavına Katılabilir. (Kanun Madde 35)

-Mesleki Ve Teknik Eğitim Veren Örgün Veya Yaygın Eğitim Okul Ve Kurumları İle 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa Göre Açılmış Kurumlardan Dördüncü Seviye Yaygın Eğitim Kurs Bitirme Belgesi Yada Kurs Süresinin Toplamı En Az 756 Saat Mili Eğitim Bakanlığı Onaylı Kurs Bitirme Belgelerine Sahip Olanlar Ustalık Sınavına Alınırlar.

-1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlar, diplomasında yazılı olan bölüm / alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar. (kanun madde 29)

– Ustalık Belgesi Sahibi Olup Aynı Alanda Farklı Bir Daldan Ustalık Sınavına Katılmak İçin Başvuru Yapanlar Ustalık Sınavına (Beceri Sınavı + Teorik Sınav) Alınırlar. (Kanun Madde 35)

-Mesleği İle İlgili 4. Seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Olanlar Ustalık (Beceri Sınavı + Teorik Sınav) Sınavlarına Katılabilir. (Kanun Madde 35)

-Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Programlarından 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılı Sonuna Kadar (19 Haziran 1986) Mezun Olanlara, Diplomasında Yazılı Olan Meslekleri İle İlgili Olarak, Mesleki Eğitim Merkezi Programı Kapsamındaki Bir Meslek Dalından Bir Defaya Mahsus Olmak Üzere Doğrudan Ustalık Belgesi Verilir. (Madde G1-B2)

-3 Yıl Süreli Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Veya Mesleki Ve Teknik Eğitim Merkezi Mezunlarından, Alanlarında Olgunlaşma Enstitülerinin 2 Yıllık –Kurs Programlarından Belge Alanlara, Almış Olduğu Kurs Belgesi İle İlgili Daldan Ustalık Belgesi Doğrudan Düzenlenir. (Kanun Madde 29)

-Elektrik Tesisatçılığı Birinci Sınıf Veya 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılı Sonuna Kadar 2. Sınıf Yetki Belgesi Alanlara Doğrudan Ustalık Belgesi Düzenlenir. (Kanun Madde 35)

– 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılından Sonra İkinci Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Alanlar Ustalık Beceri Sınavında Başarılı Olmaları Halinde Beceri Sınavı İle Ustalık Belgesi Düzenlenir. (Kanun Madde 35)

-İlgili Mesleğin Kanun Kapsamına Alınmadan Önce Bakanlık Ve Meslek Odaları İş Birliğiyle Verilmiş Olan Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri İlgili Meslek Odalarından Alınacak Olan Resmi Yazı İle Doğrulanması Halinde Dengi Belgelerle Değiştirilir. (Kanun Madde 35)

-Yurt Dışındaki Mesleki Eğitim Kuruluşlarından Kalfalık, Kalifiye İşçilik Veya Bunlara Eşdeğer Mesleki Yeterlilik Belgesi Alanlara Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi Veya Buna Eşdeğer Mesleki Yeterlilik Belgesi Alanlara Ustalık Belgesi Doğrudan Düzenlenir. (Kanun Madde 35)

-Kalfalık Belgesine Sahip Olanlardan, Kanunun 10. Maddesindeki Kayıt Şartlarını Taşıyanlar 12. İnci Sınıfta Mesleki Eğitimlerine Devam Edebilirler. (Kanun 28/B) 1 Yıl Eğitim Artı Beceri Sınavı.

Ustalık Belgesi Diploma Yerine Geçer Mi?
Ustalık Belgeleri Diploma Yerine Geçmez. Mesleki Eğitim Merkezlerinde Diploma Telafi Programı İle Meslek Lisesi Diploması Alınabilir.

Kimler Meslek Lisesi Diploması Alabilir
Ortaokul Mezunları Fark Derslerini Alarak Diploma Alınabilir. Fark dersleri en az 1 yıl olarak planlanır. Yaş sınırlaması yoktur.

Ustalık / Kalfalık Belgesine Sahip Ortaokul, İlköğretim Okulu İmam Hatip Ortaokulu Veya Açık Ortaokul Mezunları İle Herhangi Bir Liseden (Açık Lise Dahil) Mezun Olan, Tasdikname İle Herhangi Bir Sınıftan Ayrılan Veya Halen Bir Lisede Öğrenci Olan Her Birey Programdan Yararlanabilir.

Diploma Programına Başvuru İçin Gerekli Belgeler
Kalfalık Yada Ustalık Belgesi (Aslı İle Fotokopisi)
Öğrenim Belgesi (Aslı İle Fotokopisi)
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
2 Adet Biyometrik Fotoğraf
Açık Liseye Veya Başka Bir Liseye Kaydı Var İse Öğrenim Durum Belgesi Ve Transkript. Aldığı Derslere Ait Not Döküm Çizelgesi İstenir.

Kalfalık / Ustalık Sınav Ve Belgelendirme Başvurusu
1. Önceki Öğrenmelerin Tanınması Kapsamında Kalfalık / Ustalık Sınavlarına Başvuru, Kalfalık / Ustalık Sınavı Başvuru Formu (Ek-1) İle Yapılır. Sınavlara Başvuru Yapabilmek İçin En Az 22 Yaşını Bitirmiş, İlköğretim Okulu Mezunu Veya Ortaokul / İmam Hatip Ortaokulu Öğrenimini Tamamlamış Olmak Gerekir.

2. Önceki Öğrenmelerin Tanınması Ve Denklik Başvurusunun Mesleki Eğitim Merkezi Programı Uygulayan Okul/Kurum Müdürlüklerine Sınav Döneminin Başlangıcından En Az Bir Ay Öncesine Kadar Yapılması Gerekir. Süresi İçerisinde Yapılmayan Başvurular, Bir Sonraki Sınav Dönemi İçin Kabul Edilir.

3. Başvuru Yaptığı Halde Sınavlara Katılmayanlar İle Sınavlarda Başarılı Olamayanlar, Tekrar Sınava Girebilmek İçin Yeni Sınav Döneminden En Az Bir Ay Önce Dilekçe İle Okul/Kurum Müdürlüğüne Başvurmak Zorundadır.

Denklik Yolu İle Ustalık Belgesi Başvurusunda İstenilen Belgeler

Sabit Belgeler

• Diploma Aslı Ve Fotokopisi (En Az İlkokul Diploması, Barkodlu E-Devlet Çıktıları Kabul Edilmektedir.)
• Kimlik Fotokopisi (22 Yaşını Doldurup 23 Yaşından Gün Almış Adaylar Başvurabilir.)
• Arka Fonu Beyaz Bir Adet Biyometrik Fotoğraf
Not: Bu Evraklar Her Başvuru Türünde Zorunludur.

Başvuru Türüne Göre Gerekli Belgeler
Sigortalı Olan Adaylardan
• SGK’dan Hizmet Dökümü (Barkodlu E-Devlet Çıktıları Kabul Edilmektedir.)
• SGK’dan İş Yeri Ünvan Listesi (Barkodlu E-Devlet Çıktıları Kabul Edilmektedir.)

BAĞKUR Belgeleriyle Başvuru Yapacak Adaylardan
• SGK’ dan BAĞKUR Hizmet Belgesi
• Vergi Dairesinden Mükellefiyet Belgesi

Sigorta Ve Bağkurlu Olan Adaylardan
• Sgk’dan Hizmet Dökümü (Barkodlu E-Devlet Çıktıları Kabul Edilmektedir.)
• Sgk’dan İş Yeri Ünvan Listesi (Barkodlu E-Devlet Çıktıları Kabul Edilmektedir.)
• Sgk’ dan Bağkur Hizmet Belgesi
• Vergi Dairesinden Mükellefiyet Belgesi (İnternet Vergi Dairesinden Doğrulama Kodlu Çıktılar Kabul Edilmektedir.)

Kurs Bitirme Belgeleriyle Başvuran Adaylardan
• Kurs Bitirme Belgelerinin Aslı Ve Fotokopisi (Barkodlu E-Devlet Çıktıları Kabul Edilmektedir.)

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesiyle Başvuran Adaylardan
• Yeterlilik Belgesinin Aslı ve Fotokopisi

Not: Başvurular Şahsen Yapılır. Belgelerin Aslı Olmadan Fotokopi Belgeler İle Başvuru Kabul Edilmez. Başvuruya Giderken Belgelerin Fotokopilerini Götürmeniz Gereklidir. Eksik Evrak İle Yapılan Başvurular Kabul Edilmez. Başvurular Mesai Saatleri İçinde Alınmaktadır.

Ustalık Sınavları

-Kalfalık Yeterliğini Kazanmış Olup Mesleklerinde En Az Beş Yıl Çalışmış Olduğunu Ek-1 Formda Beyan Edip Sosyal Güvenlik Kurumundan Veya E-Devletten Alınacak İşyeri Unvan Listeli Prim Dökümü Veya BağKur Hizmet Belgesi İle Birlikte Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi İle Belgelendirenler Ustalık Sınavlarına Alınırlar.

-Başvuru Tarihinde; Mesleklerinde En Az Beş Yıl Çalışmış Olduğunu Ek-1 Formda Beyan Edip Sosyal Güvenlik Kurumundan Veya E-Devletten Alınacak İşyeri Unvan Listeli Prim Dökümü Veya Bağ-Kur Hizmet Belgesi İle Birlikte Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi İle Belgelendirenler Öncelikle Kalfalık Sınavlarına Alınırlar. Bunlardan Başarılı Olanlar, Kalfalık Belgesini Almaya Hak Kazandıkları Dönemden Sonra Açılacak İlk Ustalık Sınavlarına Alınır.

-Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitimi Tamamlama Belgesi, Dördüncü Seviye Yaygın Eğitim Kurs Bitirme Belgesi Veya Kurs / Kurslar Süresi Toplamı En Az 756 Saat Olan Yaygın Eğitim Kurs Bitirme Belgelerine Sahip Olup Ek-1 Form İle Başvuru Yapanlar, İlgili Alan / Daldan Ustalık Beceri Sınavına Alınırlar.

-1986-1987 Eğitim Öğretim Yılından İtibaren Üç Yıl Süreli Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Programlarından Mezun Olup Ek-1 Form İle Başvuru Yapanlar, Diplomasında Yazılı Olan Bölüm / Alan İle İlgili Olarak, Mesleki Eğitim Merkezi Programı Kapsamındaki Bir Meslek Dalından Ustalık Beceri Sınavlarına Alınırlar.

-Ustalık Veya İşyeri Açma Belgesine Sahip Olup Aynı Alanda Farklı Bir Daldan Belge Almak İçin Ek-1 Form İle Başvuru Yapanlar, Ustalık Sınavına Alınırlar.

-MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Kişilerin Ek-1 Form İle Başvurmaları Halinde Dördüncü Ve Daha Üst Seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip Olanlar İse Ustalık Sınavına Alınırlar. Hangi Alan / Daldan Ustalık Sınavına Girilebileceğine İlişkin Tablo, Mesleki Yeterlilik Kurumunun Görüşü Alınarak Genel Müdürlükçe Hazırlanır Ve Güncellenir.

Önceki Öğrenmelere İlişkin Belgelerin Değerlendirilmesi
Farklı Zamanlarda Yapılan Çalışmalara Ait Sosyal Güvenlik Kurumu Prim Gün Sayıları Toplanarak Değerlendirilir. Değerlendirmede Her 30 Gün Bir Aylık Çalışma Olarak Kabul Edilir, Ancak Mükerrer Sigorta Primi Yatırılması Durumunda 30 Günü Aşan Primler Dikkate Alınmaz. Kamu Kurumlarında Kadrolu Çalışanlardan Hizmet Cetveli İstenir.
Hizmet Değerlendirmesinde 18 Yaşın Altındaki Hizmetler Göz Önünde Bulundurulmaz.
Prim Döküm Belgesinde Meslek Kodunun Olmaması Veya Kişinin Beyanı İle Farklılık Göstermesi Durumunda;

A) Ek-1 Formdaki Hizmet Belgesi Bölümünün İşyeri Tarafından Doldurulup Onaylanması Halinde İşyerinin Beyanına Göre,
B) İşyerinin Kapandığını Vergi Dairesi Veya Sosyal Güvenlik Kurumundan Belgelendirenlerin İse Kendi Beyanına Göre, İşlem Yapılır.

Bağ-Kur Hizmet Belgesindeki Hizmet Süresi İle Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesindeki Hizmet Süresi Farklı Olanlar İle Emekli Olduktan Sonra Kendi Namına İş Yeri Açanların Hizmet Süresi, Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesine Göre Hesaplanır.

Değerlendirme, Belgelerin Aslı İle Yapılır. Hizmet Belgesinin Aslı Olmak Kaydıyla Öğrenim Belgelerinin Onaylı Örneği Geçerli Kabul Edilir.

Mesleki Ve Teknik Eğitim Veren Örgün Veya Yaygın Eğitim Okul Ve Kurumları İle 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa Göre Açılmış Kurumlarda; Öğrenme Kazanımlarına Dayalı Programları Tamamlayanlara Verilen Belgeler, Yurt Dışından Alınan Belgeler, Fiili Askerlik Veya Mahkûmiyet Süresi İçinde Alınan Mesleki Eğitime İlişkin Belgeler, Ustalık Sınavı Başvurusuna Esas Olan Çalışmışlık Süresinin Hesaplanmasında Değerlendirilir.

Mesleki Eğitim Veya Kurs Sürelerinin Saat Olarak Belgelendirilmesi İstenir.

Meslek Alan / Dalı İle İlgili Her Tür Mesleki Eğitim Ve Kurs Belgelerinin Süreleri Toplanarak Değerlendirilir. Her 160 Saat Bir Aylık Çalışma Süresi Olarak Kabul Edilir. Bu Şekilde Hesaplanacak Süre, Ustalık Sınavı Başvurusuna Esas Olan Çalışma Süresinden Düşülür.

Mesleki Ve Teknik Eğitim Okul Ve Kurumlarının Ara Sınıflarından Ayrılanlar İle Kalfalık Belgesini Kanunun 16. Maddesi Hükümlerine Göre Almış Olanların, Alanlarında Olmak Kaydıyla, Alan / Dal Eğitimine Devam Ederek Başardıkları Her Dönem İçin Altı Ay, Her Sınıf İçin Bir Yıl Ustalık Sınavı Başvurusuna Esas Olan Çalışma Süresinden Düşülür.

Fiilî Askerlik Veya Mahkûmiyet Süresi İçinde Yapılan Hizmetlerin Çalışma Süresinden Sayılabilmesi İçin Yazılı Olarak Belgelendirilmesi Gerekir. Bu Durumda Olanlardan Sigorta Prim Belgesi İstenmez.

Ortaöğretim Kurumundan Mezun Olan Veya Ara Sınıflarından Ayrılanlar; Kalfalık Ve Ustalık Sınavlarında, Daha Önce Başarılı Oldukları Derslerden Muaf Tutulur.

Yurt Dışından Alınan Belgelerin Değerlendirilmesi, Belgenin Aslının O Ülkenin Türkiye’de Bulunan Konsolosluklarınca Veya Geldikleri Ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunca Tasdik Edilmiş Ve Noter Yeminli Tercüman Tarafından Onaylanmış Türkçe Çevirisi İle Yapılır. Bu Madde Kapsamında Başvuru Yapanlardan Sosyal Güvenlik Prim Dökümü İstenmez.

Sınav Dönemleri Ve Ölçme Değerlendirme Yerleri
1. Ustalık Sınavları, Her Yıl Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim Ve Aralık Aylarında, İl Millî Eğitim Müdürlüklerince İl Merkezi Ve İlçelerde Belirlenen Okul/Kurum Veya İşletmelerde Gerçekleştirilir. İhtiyaç Halinde, Bakanlık Tarafından Belirlenen Alan Ve İllerde Her Ay Sınav Yapılabilir.

2. Beceri Sınavı Yapılacak Ölçme Ve Değerlendirme Yeri, Sınavın Yapılacağı Alan / Dalda Uygulanan Çerçeve Öğretim Programları Doğrultusunda Hazırlanmış Olan Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterlerine Uygun Makine, Teçhizat, Donatım Ve Araç-Gereç Yeterliliği Dikkate Alınarak Belirlenir.

3. Teorik sınavların e-Sınav şeklinde yapılması ve sınava girecek aday sayısının en az 10 olması hâlinde birinci fıkradaki takvime bağlı kalınmaksızın sınav yapılır.

Sınavların Uygulanışı

Teorik Sınav; Alan / Dalların, Alan Ortak Dersleri İle Dal Derslerindeki Öğrenme Kazanımlarından, Çoktan Seçmeli Olarak Hazırlanacak Toplam 50 Soru Üzerinden Tek Oturumda Yapılır. Ortak Dersler İle Seçmeli Derslerden Sınav Yapılmaz.

Teorik Sınavın Süresi 80 Dakikadır. Beceri Sınavının Süresi İse İlgili Meslek Dalının Ölçme Değerlendirme Kriterlerine Göre Sınav Komisyonunca Belirlenir.

Beceri Sınavı Komisyonu Üyeleri, Gerektiğinde Sınav Gününden Bir Gün Önce Sınav Komisyon Başkanı Veya Görevlendireceği Müdür Yardımcısının Başkanlığında Toplanarak, Sınavın Uygulanışı İle İlgili Esas Ve Usulleri Belirler. Mesleğin Özelliğine Ve Sınav Ortamının Kapasitesine Göre Beceri Sınavları 10 (On) Kişiye Kadar Bir Oturum Olacak Şekilde Planlanabilir. Sınava Girecek Aday Sayısının Fazla Olduğu Alan/Dallar İçin Birden Fazla Komisyon Oluşturulabilir.

Beceri Sınavları Sınav Başlangıcından Bitişine Kadar Kesintisiz Kamera Kaydı Altına Alınır. Kamera Kayıtları Dijital Ortamda İlgili Okul/Kurum Müdürlüğü Tarafından Bir Yıl Saklanır.

Beceri Sınavlarında Kullanılacak Sarf Malzemeleri Aday Tarafından Temin Edilir.

Teorik Sınavlarda, Yanlış Cevaplar Dikkate Alınmadan Sadece Doğru Cevaplar Üzerinden, Beceri Sınavlarında İse Bakanlıkça Her Alan / Dal İçin Hazırlanan Beceri Sınavı Değerlendirme Kriterlerine Göre 100 Üzerinden Puanlama Yapılır. Teorik Sınava Girmek Ve Beceri Sınavından En Az 50 Almak Şartıyla, Teorik Sınavın % 40’ı İle Beceri Sınavının % 60’ının Toplamı 50 Ve Üzeri Olanlar Başarılı Sayılır. Teorik Sınavdan En Az 50 Alıp Beceri Sınavında Başarısız Olanlar, Teorik Sınava Tekrar Girmek Zorunda Değildir.

Teorik Sınavların E-Sınav Şeklinde Yapılması Durumunda Sınav Uygulama Esasları İle Sınav Yapılacak Alan / Dallar Bakanlıkça Belirlenir.

Adaylar, Beceri Sınav Sonuçlarına, Sonuçların İlanını Takip Eden 5 İş Günü İçerisinde Yazılı Olarak Okul / Kurum Müdürlüğüne İtirazda Bulunabilir. Yapılan İtiraz Doğrultusunda Kamera Kayıtları, Sınav Komisyonunda Görev Alanların Dışında, Bu Maddenin Birinci Fıkrasındaki Hükümler Kapsamında Okul/Kurum Müdürlüğünce, Okulda Yeterli Öğretmen Bulunmaması Durumunda İse İl / İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünce Oluşturulan Komisyon Tarafından En Geç 5 İş Günü İçerisinde İncelenip Değerlendirilerek Adayın Nihai Puanı Belirlenir. İl Genelinde Yeterli Öğretmen Bulunmaması Durumunda Sınavda Görev Alanlar Tekrar Görevlendirilebilir.

Ustalık Belgesi Kaybedilirse Ne Olur
Diploma, Usta Öğreticilik, Ustalık, İşyeri Açma, Kalfalık Veya Öğrenim Durum Belgesini Kaybedenlere Bir Defaya Mahsus Olmak Üzere Öğrenim Durum Belgesi Verilir. Belgesini İkinci Defa Talep Edenlere Bu Belge Verilmez. Ancak Durumları Yazıyla İlgili Kurum Veya Kuruluşa Bildirilir.

Parayla Ustalık Belgesi Alınabilir Mi?
Para İle Ustalık Belgesi Alınamamaktadır. İş Yeri Açmak İsteyenler Mesleğinde Ustalık Belgesi Sahibi Bir Kişiyi Çalıştırmak Zorundadırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.