BursBurs BaşvurularıAçık LiseAçık OrtaokulMESEMEdebiyat YarışmalarıÖykü YarışmasıÜniversite BursuUstalık BelgesiUsta Öğretici

MESEM Mesleki Eğitim Merkezi Nedir?

MESEM Mesleki Eğitim Merkezi Nedir?

MESEM Mesleki Eğitim Merkezi Nedir? Kayıtları Bölümleri

Mesleki Eğitim Merkezi MESEM Kayıtları Nereye Yapılır? MESEM’de Hangi Bölümler Var, Alan Ve Dal Değişikliği Nasıl Yapılır? Nakil İşlemlerini Kimler Yapabilir, Kimler Kayıt Olabilir, Nasıl Başvurulur, Hangi Belgeler Verilir, Eğitim Nasıl Yapılır.

MESEM Mesleki Eğitim Merkezine Kimler Başvurabilir
Mesleki Eğitim Merkezlerine Yaş Sınırı Bulunmadan En Az Ortaokul Mezunu Yada İmam Hatip Ortaokulu Mezunu Olanlar Başvurabilir.

Kayıtlar Ne Zaman Alınır
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Kayıtlar Yıl Boyunca Alınmaktadır. Kayıt İçin Yaş Sınırı Bulunmamaktadır.

Kayıt İçin Aranılan Koşullar Nelerdir
• En Az Ortaokul Veya İmam Hatip Ortaokulunu Bitirmiş Olmak.
• Sağlık Durumu İlgili Mesleğin Öğrenimine Elverişli Olmak. Bu Durum Gerektiğinde Sağlık/Sağlık Kurulu Raporuyla Belgelendirilir.
• Kayıt Olacağı Meslek Dalı İle İlgili Bir İş Yeriyle Sözleşme İmzalamak. Sözleşme İmzalanacak İş Yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” Sahip Bir Usta Bulunması Gerekir.


INSTAGRAM'DA TAKİP ET   X'DE TAKİP ET
GÜNCEL BURS DUYURULARINI KAÇIRMA

MESEM Mesleki Eğitim Merkezi Nedir
Mesleki Eğitim Merkezleri Ortaöğretim Kademesinde Bulunan Bir Mesleki Eğitim Okuludur. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlıdır.
Mesleki Eğitim Merkezleri Tüm İllerde Bulunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler İlgi Ve Yetenekleri Olduğu Meslek Alanında Hem Çalışarak Hem Okuyarak Eğitim Alır. Eğitim Süresi 4 Yıldır.

Meslek Liselerinden Farklı Olarak Okul Eğitimi Haftada Bir Gündür. Diğer Günlerde İşletmelerde Mesleki Eğitim Yapılır.

255 Organize Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu Yer Almaktadır.
İşletmelerde Mesleki Eğitim İlk Seneden Son Seneye Kadar Devam Eder. Üçüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Kalfalık Sınavına, Dördüncü Yılın Sonunda İse Ustalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Belge Verilir.
Öğrencilerin Lise Diploması Alabilmeleri İçin Millî Eğitim Bakanlığınca Belirlenen Fark Derslerini Tamamlamaları Gerekir.

Mesleki Eğitim Merkezi Eğitim Alanlarında Yüzde 88 İstidan Oranı Bulunmaktadır.
39 Alan Ve 193 Meslek Dalında Eğitim Verilmektedir.

MESEM Mesleki Eğitim Merkezi Eğitim Verilen Alanlar
Ayakkabı Ve Saraciye Teknolojisi
Bilişim Teknolojileri
Büro Yönetimi
Denizcilik
El Sanatları Teknolojisi
Elektrik-Elektronik Teknolojisi
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
Gemi Yapımı
Gıda Teknolojisi
Grafik Ve Fotoğraf
Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri
Harita-Tapu-Kadastro
Hayvan Yetiştiriciliği Ve Sağlığı
İnşaat Teknolojisi
Kimya Teknolojisi
Konaklama Ve Seyahat Hizmetleri
Kuyumculuk Teknolojisi
Makine Teknolojisi
Matbaa Teknolojisi
Metal Teknolojisi
Metalürji Teknolojisi
Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı
Moda Tasarım Teknolojileri
Motorlu Araçlar Teknolojisi
Muhasebe Ve Finansman
Müzik Aletleri Yapımı
Pazarlama Ve Perakende
Plastik Teknolojisi
Seramik Ve Cam Teknolojisi
Tarım
Tekstil Teknolojisi
Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme
Ulaştırma Hizmetleri
Yiyecek İçecek Hizmetleri

Kaç Gün Okula Gidilir
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Eğitimi Verilen 184 Dalda İstediğiniz Eğitime Başvuru Yapabilirsiniz. Eğitimler Haftada 1 Gün Okulda Teorik Olarak, 4 Gün İse İşletmelerde Teorik Olarak Verilir.

Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt Şartlarını Taşıyorsanız; Bir İşletmede Çalışıyorsanız Veya Bir İşletmede Çalışmıyor Ancak Mesleki Eğitim Almak İstiyorsanız, Kimlik Bilgilerinizle Birlikte Size En Yakın Mesleki Eğitim Merkezine Veya Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine Müracaat Edebilirsiniz.

Herhangi Bir İşletmede Çalışmıyorsanız; Meslek Seçimi Ve İşletme Bulma Konusunda Mesleki Eğitim Merkezinden Rehberlik Ve Yönlendirme Alabilirsiniz.

Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt; Okul, İşletme Ve Veli / Öğrenci Arasında İşletmelerde Mesleki Eğitim Sözleşmesinin İmzalanmasıyla Başlar.

Öğrenci Okul Tarafından E-Mesem Sistemine Kaydedilir.

Öğrencinin Sigortası Ve Maaşı Kayıt Olduğu Andan İtibaren Başlar Ve 4 Yıl Boyunca Devam Eder.

Mesleki Eğitim Merkezi Alan Dal Değişikliği
Mesleki Eğitim Merkezlerinde 9’uncu Sınıfın Birinci Dönemi Sonuna Kadar Alan, 10 uncu Sınıfın Birinci Dönemi Sonuna Kadar Aynı Alan İçinde Dal Değişikliği Yapılabilir. Mesleki Eğitim Merkezlerine, Okul Türüne Bakılmaksızın Her Sınıf Seviyesinde Nakil Ve Geçiş Yapılabilir. Ancak Bunlardan Daha Önce Mesleki Ve Teknik Eğitim Almamış Olanlar İle Farklı Bir Alanda Mesleki Eğitim Almak İsteyenlerin Alan Seçimi İçin 9 Uncu Sınıfın Birinci Dönemi Sonuna Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olması Gerekir.

Daha Önce Mesleki Eğitim Almamış Olup Şubat Ayından Sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyenlerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılır, Ancak İlgili Ders Yılı İtibarıyla Bunlara Yılsonu Puanı Verilmez.”

Mesleki Eğitim Merkezi Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır
• 9. Sınıf Öğrencileri İle Ara Sınıflarda Olup Aynı Alandan Mesleki Eğitim Merkezi Programına Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrenciler, Bulundukları Sınıf Seviyesinden Zamana Bağlı Olmaksızın Ve Dönem Kaybetmeden Nakil Ve Geçiş Yapabilecek,

• Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Edebilecek. İkinci Dönemin Başlangıcından Sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrencilerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılacak Ve Bu Öğrenciler De İlgili Okulun Toplam Öğrenci Sayısına Dahil Edilecek.
• Bu Öğrencilerin Nakil Ve Geçiş İşlemleri E-Okul Sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt Sayfasından Yapılacak.

Mesleki Eğitim Merkezinde Teorik Ve Pratik Eğitim
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler Alanında Yetkin Öğretmenler Ve Usta Öğreticilerden İlgi Ve Yetenekleri Olan Bir Meslek Alanında Eğitim Alırlar.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Eğitim Süresi Dört Yıldır.
Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İse İşletmelerde Beceri Eğitimi Alınır.
Çıraklık Eğitimi 3 Yıl Sürer. Bu Süreçte En Az Asgari Ücretin Yüzde 30’u Kadar Maaş Verilir.

Üçüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Kalfalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Kalfalık Belgesi Verilir.

Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürer. Bu Süreçte Asgari Ücretin En Az Yüzde 50’si Kadar Maaş Verilir.

Dördüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Ustalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Ustalık Belgesi Verilir. Böylece Kendi İş Yerlerini Açabilirler.

Ustalar, Alacakları İş Pedagojisi Eğitimi İle ‘Usta Öğretici’ Belgesine Sahip Olabilir.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Verilen Belgeler

Çırak
Mesleğin Gerektirdiği Bilgi, Beceri Ve İş Alışkanlıklarını İş İçerisinde Geliştiren Kişidir. Eğitim Süresi 3 Yıldır. 9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencileri

Kalfa
Meslekle İlgili İş Ve İşlemleri Ustanın Gözetimi Altında Kabul Edilebilir Standartlarda Yapabilen Kişidir. Eğitim Süresi 1 Yıldır. 12. Sınıf Öğrencileri. Kalfalık Sınavı İle Kalfalık Belgesi Verilir.

Usta
Üretimi Planlayabilen; Üretim Sırasında Karşılaşılabilecek Problemleri Çözümleyebilen; Düşüncelerini Yazılı, Sözlü Ve Resim İle Açıklayabilen; Üretimle İlgili Pratik Hesaplamaları Yapabilen Kişidir. Ustalık Sınavı İle Ustalık Belgesi Verilir.

Usta Öğretici
Ustalık Yeterliğini Kazanmış; Aday Çırak, Çırak, Kalfa İle Mesleki Ve Teknik Eğitim Okul Ve Kurumları Öğrencilerinin İşyerindeki Eğitiminden Sorumlu; Mesleki Eğitim Tekniklerini Bilen Ve Uygulayan Kişidir.

Meslek Lisesi Diploması
Fark Derslerini Tamamlayanlara Verilir.

Mesleki Eğitim Merkezlerinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir
Mesleki Eğitim Merkezleri Eğitim Alanlarında Yüzde 88 İstihdam Oranı İle Büyük Ölçüde İş Garantisi Sunar.
Ortaokul Mezunlarına Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlayabilme Fırsatı

Meslek Lisesi Diploması

9. Sınıftan İtibaren İş Kazaları Ve Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta

Ustalık Belgesi Ve Kendi İş Yerini Açma Fırsatı

Lise Ve Üniversite Mezunlarına En Çok Sekiz Ayda Meslek Sahibi Olma İmkânı

Mesleki Eğitim Merkezleri 255 Organize Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosunun Açılmasıyla Her Geçen Gün Daha da Güçlenmektedir.

“Mesleki Ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü” İle 77 İldeki 251 Organize Sanayi Bölgesi İle 4 İldeki 4 Sanayi Sitesi, En Az Bir Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Ya da Mesleki Eğitim Merkeziyle Eşleştirildi.
Yani Toplam 255 Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu Bulunuyor.

Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki Ve Teknik Eğitim Alan Öğrencilerin Staj Ve İşbaşı Eğitimlerini Yapabilecekleri Birçok Kurumun Bir Arada Olması, Uygulamaya Dönük Becerilerini Geliştirmeleri İçin Öğrencilere Çeşitli Fırsatlar Sunuyor.

OSB’lerdeki Mesleki Eğitim Merkezlerinin Yaygınlaştırılmasının, Mezunların İstihdam Olanaklarını Zenginleştireceği Ve İşbaşı Eğitimi Yaptığı İşletmede İstihdam Edilen Mezun Oranını Yüzde 75 Artıracağı Öngörülüyor.

Böylece OSB’lerde Uygulamalı Eğitimle Yetişen Mesleki Eğitim Merkezi Mezunları İle Özel Sektörün Usta Ve Kalfa İhtiyacının Karşılanması Amaçlanıyor.
Mesleki Eğitim Merkezlerinden Lise Ve Üniversite Mezunları da Yaralanabilir

Lise Ve Üstü Mezunlardan Ustalık Belgesine Sahip Olmak İsteyenler İçin Ustalık Telafi Programları Uygulanır

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunları İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret De Alarak, En Çocuk Sekiz Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme Fırsatı Sağlar.

Bu Sayede Farklı Eğitim Kurumlarından Mezun Olan Öğrenciler De İşgücü Piyasasına Geçme Fırsatı Bulabilir. Mesleki Eğitim Verilen Tüm Alanlarda, Sektörlerin Güçlü Temsilcileriyle İşbirlikleri Gerçekleştirilmektedir.

METYAP Mesleki Eğitimi Tanıtma Ve Yaygınlaştırma Projesi
Usta Öğreticilik (İş Pedagojisi Kursu)
İster Uzaktan Eğitim İle 16 Saat
İster Yüz Yüze Eğitim İle 40 Saat
Usta Öğretici Belgesi Alınabilir.

Çıraklık Eğitimde Uygulanan Programları
Diploma Programı (Çırak, Kalfa, Usta, Meslek Lisesi Diploması)
Diploma Fark Dersleri (Daha Önceden Kalfalık, Ustalık Belgesi Alan Adaylar İçin)
Ustalık Programı (Çırak, Kalfa, Usta)
Ustalık Telafi Programı (Lise Ve Üstü Mezunlar İçin Ustalık Telefi Programları)

Mesleki Eğitim Merkezi İş Yeri Değişikliği
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Kurum Aynı Olmakla Birlikte İşyeri Değişikliği Yapılması Durumunda Öğrencinin Dönem Puanının Hesabında Dönem İçinde En Fazla Pratik Eğitim Aldığı İşletmede İlgili Usta Öğretici / Eğitici Personelin Vereceği Puanlar Dikkate Alınır.

Mesleki Eğitim Merkezi Eğitim Süreci

Usta Öğretici Zorunluluğu
Aday Çırak Ve Çırak Almak İçin İşyerinde Usta Öğretici Bulunması Şarttır. (3308 / Madde 15)

Mali Haklar
Aday Çırak Ve Çıraklar, Staj Veya Tamamlayıcı Eğitime Devam Eden 9, 10, 11. Sınıf Öğrencilerine, Asgari Ücretin Net Tutarının Yüzde 30’u, Ve 12 Sınıf Öğrencilerine İse Yüzde 50 Sinden Az Olamaz.

Sigorta
Aday Çırak, Çıraklar, İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören Öğrencilerin Sigorta Primleri Bakanlığımız Tarafından Karşılanır. (İş Kazası, Meslek Hastalığı Ve Hastalık Sigortası) Bu Sigorta Emekliliğe Esas Teşkil Etmez.

İşletmeye Devlet Katkısı
9, 10, 11. Sınıf Öğrencileri İçin Asgari Ücretin Yüzde 30’u, 12 Sınıf Öğrencileri İçin İse Yüzde 50’si Oranında İşletmeye Destek Verilir.

Hukuki Haklar
İşletmelerdeki Mesleki Eğitimin Gündüz Yapılması Esastır. İl İstihdam Ve MEK Kararıyla Günde 8 Saati Ve Saat 22:00’ye Kadar Yapılabilir. OÖKY Madde-9

Beceri Eğitimi
İşletmelerde Beceri Eğitimi, Staj Ve Tamamlayıcı Eğitim Eğitici Personel / Usta Öğreticilerce Yaptırılır. OÖKY Madde-146 (1)

Öğrenci Sayısı
İşletmelerde Aynı Meslek Alan / Dalında Beceri Eğitimi Gören En Fazla 40 Kişiden Oluşan Öğrenci Grubu İçin İşletme Tarafından En Az Bir Eğitici Personel Veya Usta Öğretici Görevlendirilir. OÖKY Madde-135 (1)

Ders Süresi
Okul / Kurumun Atölye Ve Laboratuvarlarında Yapılması Hâlinde 40 Dakika, İşletmelerde Yapılan Uygulama Dersleri İse 60 Dakikadır.

İş Kazası
Aday Çırak, Çırak Ve Öğrencinin Eğitimi Sırasında İşyerinin Kusuru Halinde Meydana Gelecek İş Kazaları Ve Meslek Hastalıklarından İşveren Sorumludur. 3308 / Madde 25

Alan Dal Sayısı
39 Alan, 193 Dal

Okul Kurum Sayısı
354 Bağımsız Olmak Üzere Toplam 3321 MEM Programı Uygulayan Okul / Kurum.

Mesleki Eğitim Merkezi Alan Ve Dal Listesi

Alan Sıra No
Dal Sıra No
Alan Ve Dal
1

Ayakkabı Ve Saraciye Teknolojisi

1
Ayakkabı Modelistliği
2
Ayakkabı Üretimi
3
Saraciye Modelistliği
4
Saraciye Üretimi
2

Bilişim Teknolojileri

5
Bilgisayar Teknik Servisi
6
Yazılım Geliştirme
3

Büro Yönetimi

7
Yönetici Sekreterliği
4

Denizcilik

8
Balıkçılık ve Su Ürünleri
5

El Sanatları Teknolojisi

9
Dekoratif El Sanatları
10
Dekoratif Ev Tekstili
11
El Dokuma
12
El ve Makine Nakışı
13
Halı Desinatörlüğü
14
Sanayi Nakışı
6

Elektrik – Elektronik Teknolojisi

15
Asansör Sistemleri
16
Bobinaj
17
Büro Makineleri Teknik Servisi
18
Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
19
Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
20
Endüstriyel Bakım Onarım
21
Görüntü ve Ses Sistemleri
22
Güvenlik Sistemleri
23
Haberleşme Sistemleri
24
Yüksek Gerilim Sistemleri
7

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri

25
Endüstriyel Kontrol
8

Gemi Yapımı

26
Gemi Donatımı
27
Gemi İnşa
28
Kompozit Tekne İmalatı
29
Yat İnşa
9

Gıda Teknolojisi

30
Bitkisel Yağ Üretim
31
Çay İşleme
32
Endüstriyel Et İşleme
33
Hububat İşleme
34
Sebze ve Meyve İşleme
35
Su Ürünleri İşleme
36
Süt İşleme
37
Şekerleme ve Çikolata Üretim
38
Zeytin İşleme
10

Grafik Ve Fotoğraf

39
Fotoğraf
40
Grafik
41
Animasyon
11

Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri

42
Cilt Bakımı ve Makyaj
43
Erkek Kuaförü
44
Kadın Kuaförü
12

Harita – Tapu – Kadastro

45
Harita Kadastro
13

Hayvan Yetiştiriciliği Ve Sağlığı

46
Arıcılık
47
Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği
48
Ev ve Süs Hayvanları
49
Evcil Hayvan Kuaförlüğü
50
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği
51
Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği
14

İnşaat Teknolojisi

52
Ahşap Yapı Sistemleri
53
Betonarme Kalıp ve Donatı Sistemleri
54
Yapı Duvar ve Sıva Sistemleri
55
Beton-Çimento ve Zemin Teknolojisi
56
Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama
57
Çatı Sistemleri
58
Çelik Yapı Teknik Ressamlığı
59
İç Mekân Teknik Ressamlığı
60
Mimari Restorasyon
61
Mimari Yapı Teknik Ressamlığı
62
Statik Yapı Teknik Ressamlığı
63
Yapı Dekorasyonu
64
Yapı Yalıtımı
65
Yapı Yüzey Kaplama
15

Kimya Teknolojisi

66
Boya Üretimi ve Kontrolü
67
Çimento ve Yapı Kimyasalları Üretimi
68
Deri İşleme
69
Kağıt Üretimi
70
Temizlik, Kozmetik ve Parfümeri Ürünleri Üretimi
16

Konaklama Ve Seyahat Hizmetleri

71
Halı Temizleme ve Bakım
72
Kuru Temizleme
73
Kat Hizmetleri
74
Operasyon
75
Ön Büro
76
Rezervasyon
17

Kuyumculuk Teknolojisi

77
Değerli ve Yarı Değerli Taş İşlemeciliği
78
Takı İmalatı
79
Vitrin Kuyumculuğu
18

Makine Teknolojisi

80
Anahtarcılık ve Çilingirlik
81
Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
82
Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
83
Bilgisayarlı Makine İmalatı
84
Değirmencilik
85
Endüstriyel Kalıp
86
Makine Bakım Onarım
87
Mermer İşleme
88
Saat Tamirciliği
19

Matbaa Teknolojisi

89
Baskı Öncesi
90
Baskı Sonrası
91
Dijital Baskı
92
Flekso Baskı
93
Ofset Baskı
94
Serigrafi Baskı
95
Tampon Baskı
96
Tifdruk Baskı
20

Metal Teknolojisi

97
Avizecilik
98
Çelik Konstrüksiyon
99
Endüstriyel Reklam Tabelacılığı
100
Isıl İşlem
101
Karosercilik
102
Kaynakçılık
103
Metal Doğrama
104
Metal Levha İşlemeciliği
105
Metal Yüzey Boyama
106
Sac İşleri
21

Metalürji Teknolojisi

107
Döküm
108
İzabe
22

Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı

109
Ahşap Doğrama Teknolojisi
110
İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi
111
Mobilya İskeleti ve Döşemesi
112
Mobilya Süsleme Sanatları
113
Oto Döşemeciliği
23

Moda Tasarım Teknolojileri

114
Deri Giyim
115
Erkek Terziliği
116
Hazır Giyim Model Makineciliği
117
İç Giyim Modelistliği
118
Kadın Terziliği
119
Kesim
120
Modelistlik
24

Motorlu Araçlar Teknolojisi

121
Dizel Motorları Yakıt Pompası ve Enjektör Ayarcılığı
122
İş Makineleri
123
Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcılığı
124
Motosiklet Tamirciliği
125
Otomotiv Boya
126
Otomotiv Elektrikçiliği
127
Otomotiv Elektromekanik
128
Otomotiv Gövde
129
Otomotiv Mekanikerliği
130
Otomotiv Motor Yenileştirmeciliği
131
Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik
25

Muhasebe Ve Finansman

132
Muhasebe
26

Müzik Aletleri Yapımı

133
Mızraplı Batı Müziği Enstrümanları Yapımı
134
Mızraplı Halk Müziği Enstrümanları Yapımı
135
Mızraplı Sanat Müziği Enstrümanları Yapımı
136
Yaylı Enstrüman Yapımı
27

Pazarlama Ve Perakende

137
Emlak Komisyonculuğu
138
Satış Elemanlığı
139
Sigortacılık
28

Plastik Teknolojisi

140
Plastik İşleme
141
Plastik Kalıp
29

Seramik Ve Cam Teknolojisi

142
Alçı Model Kalıp
143
Çinicilik
144
Dekoratif Cam
145
Endüstriyel Cam
146
Serbest Seramik Şekillendirme
147
Sır Üstü Dekorlama
148
Tornada Form Şekillendirme
30

Tarım

149
Bağcılık
150
Mantar Yetiştiriciliği
151
Meyve Yetiştiriciliği
152
Sebze Yetiştiriciliği
153
Bahçıvanlık
154
Endüstri Bitkileri Yetiştiriciliği
155
Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
156
Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği
157
Süs Bitkileri
158
Seracılık
159
Çay Yetiştiriciliği
160
Orman Yetiştiriciliği
31

Tekstil Teknolojisi

161
Dokuma Operatörlüğü
162
Dokusuz Yüzeyler
163
Endüstriyel Çorap Örme
164
Endüstriyel Düz Örme
165
Endüstriyel Yuvarlak Örme
166
İplik Üretim Teknolojisi
167
Tekstil Baskı ve Desenciliği
168
Tekstil Bitim İşlemleri (Apre)
169
Tekstil Boyacılığı
32

Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme

170
Gaz Tesisat Sistemleri
171
Gaz Yakıcı Cihazlar ve Servis
172
Isıtma ve Sıhhi Tesisat Sistemleri
173
Kazan Yakma ve Bakımı
174
Su Arıtma Sistemleri
175
Güneş Enerjisi ve Tesisat Sistemleri
176
İklimlendirme Sistemleri
177
Soğutma Sistemleri
 

33

Ulaştırma Hizmetleri

178

Lojistik

179

Kargo Ve Kurye Hizmetleri

180

Otopark Ve Vale Hizmetleri

34

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

(Protokol Kapsamında)

181

Güneş Panel Entegre Sistemleri
 

 

35

Yiyecek İçecek Hizmetleri

182

Aşçılık

183

Fırıncılık

184

Kantin İşletmeciliği

185

Kasaplık

186

Pasta Ve Tatlı Yapımı

187

Servis
 

36

Gazetecilik

(Protokol Kapsamında)

188

Web İçerik Editörü

189

Sosyal Medya

190

Medya Yazılımı

37

Radyo – Televizyon

(Protokol Kapsamında)

191

Video, Ses Üretim Ve Kurgu

38

Siber Güvenlik

192

Siber Güvenlik

39

Uçak Bakımı

(Protokol Kapsamında)

193

Uçak Bakımı
Yorumlar

  1. Senanur dedi ki:

    Merhaba 11. sınıfım şuanda sınıfda kaldım meseme geçebilirmiyim.

    1. geçiş yapılabilir.
      11.sınıfta Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden geçiş yapılması durumunda 10. sınıf seviyesinden eğitime devam edilir.

  2. muhammed can dedi ki:

    merhaba bir sey sorucaktım ben ucak bakıma mesem yapmak istiyorum 9. sınıfım ucak bakıma mesem yapabilirmiyim

    1. Ocak 2024’de uçak bakım alanı bünyesinde hava aracı montajı dalı kapsama alındı.
      MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre çıraklık eğitimi uygulamaları kapsamına alınan veya adı değişen meslek alan ve dallarının listesini yayımladı.
      Buna göre, “hava aracı montajı” dalı, mesleki eğitim kapsamına alındı.
      Eğitim süresi 4 yıl olacak “hava aracı montajı” dalında eğitim gören öğrenciler, mezun olduklarında ustalık belgesi ile mesleki ve teknik Anadolu lisesi diploması alarak usta ve teknisyen ünvanına sahip olacak.
      Bu alan/daldan mezun olanlar; hava aracı yapısal montajcılığı, hava aracı kompozit parça imalatçılığı ve hava aracı elektriksel montaj üretimi yapan işletmelerde istihdam edilebilecek.

  3. Merva dedi ki:

    Merhaba bir yerde diş protezciligi görmüştüm varmıdır birde eczanede cıraklık yapabilirim burada okuycak birisi

    1. Mesleki Eğitim Merkezlerinde Diş Protez Bölümü Bulunmuyor.
      2 Yıllık Meslek Yüksekokullarının Diş Protez Teknolojisi Ön Lisans Programından Mezun Olunması Gereklidir.

    2. Bekir dedi ki:

      Merhaba muhasebe bölümü ve bilişim ve teknoloji bölümü her mesleki eğitim merkezinde bulunuyor mu Sultanbeyli mesleki eğitim merkezinde varmıdır

      1. Hayır, farklı bölümler bulunuyor. resmi sitesinde görülen bölümler
        Yiyecek İçecek Hizmetleri
        Motorlu Araç Teknolojileri
        Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri
        Makine Teknolojileri
        Moda Tasarım Bölümü
        Elektrik-Elektronik Teknolojileri
        Matbaa Teknolojileri

  4. Sema dedi ki:

    Merhaba kızım 9.sınıf çocuk gelişimi bölümüne gidiyor meseme geçiş yapmak istiyor İstanbul Fatih’te bu bölüm var mı yoksa hangi ilçede vardır?

    1. Mesleki eğitim merkezlerinden çocuk gelişimi alanı bulunmuyor.

  5. Çiğdem sadıçlar dedi ki:

    Birşey soracaktim.Oglum 11. Sınıfta ve düz Anadolu lisesinde.suanda meseme başvuru yapabilir mi?nasıl olabilir?nereye başvurmalı acaba

    1. nakil olabilir, ancak farklı bir alana başvuranlar 10. sınıf seviyesinden başlar. başvurular mesleki eğitim merkezlerine yapılabilir.
      Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden…

  6. Umut Cihan dedi ki:

    UMUT CİHAN

    04/01/2024

    Merhaba, Şirketimiz Başakşehir İkitelli Sanayide
    Kurumsal Otomasyon Teknoloji firmasıyız.

    Bizlere;
    *Elektrik Elektronik Bölümü
    *Otomasyon Bölümü
    *Mekatronik Bölümü
    *Bilgisayar Bölümü

    Okuyan veya okuyacak Kız stajyerler aramaktayız.

    Stajyerden beklentimiz elektrik otomasyon projeleri çizmek,
    Projelendirme yapmak,
    Malzeme listesi çıkarmak,
    Ürün malzeme takibi ve kontrolü yapmak,
    Otomasyon Panosu yapan arkadaşlara teknik bilgi olarak destek vermek,
    Panolarda kullanılan etiket sistemlerini belirleyip etiketleri çıkarmak.

    Yukarıdaki herşey ile alakalı özel eğitim verilecek herşey özenle öğretilecek.

    Ofis içinde şirket içinde aktif olacaklardır.
    Kurumsal bir firmayız. Şirket detayları konuşabilir.

    Bizlere
    ucgmka@gmail.com adresinden veya 0553 887 48 78 şirket hattımızdan mesaj atarak veya arayarak ulaşabilirsiniz.
    Telefona bakamazsak lütfen Sms atınız yada Whatsaaptan yazmanızı önemle rica ederiz.

  7. HALİL GÜLER dedi ki:

    Merhaba, Şirketimiz Çekmeköyde. Mimar Sinan da
    Grup şirketiyiz.
    Bizlere
    1- ön büro ( yönetici asistanlığı 1 Kişi )
    2-Satış pazarlama
    A-Emlak komisyonculuğu ( 2 bayan, 1 Erkek ).
    B-Satış elemanlığı( 3 Bayan )

    Ve hepsi de ofis içinde şirket içinde aktif olacaklardır.
    Kurumsal bir firmayız. Şirket detayları konuşabilir.
    Bizlere
    emlakistasyonutr@gmail.com adresinden veya 0532 452 3586 şirket hattımızdan mesaj atarak veya arayarak ulaşabilirsiniz.
    Telefona bakamazsak lütfen Sms atınız yada Whastptan yazmanızı önemle rica ederiz.