Türk Japon Vakfı Afet Risk Azaltma Proje Yarışması
Türk Japon Vakfı Afet Risk Azaltma Proje Yarışması
Türk Japon Vakfı Afet Risk Azaltma Proje Yarışmasına Türkiye Geneli İlkokul, Ortaokul, Lise Ve Özel Eğitim Okullarında Öğrenim Gören Öğrenciler Katılabilecek.
Afet Risk Azaltma Proje Yarışması Şartnamesi
Yaşadığımız son depremler de göstermiştir ki, afetlere dayanıklı bir ülke olabilmek için alt ve üst yapıların olası doğa olaylarına karşı fiziksel olarak dayanıklı hale getirilmesinin yanı sıra toplumun her kesiminin de afet tehlike ve riskleri karşısında alınması gereken tedbirlere yönelik farkındalıklarının artırılması vazgeçilmez bir zorunluluktur. Bu açıdan bireysel olarak afetlere yönelik hazırlıkların yapılması ve küçük yaştan başlayarak afetler konusunda bilgi ve deneyim sahibi olunması suretiyle doğru davranış ve uygulamaların bilinmesi ve benimsenmesi ayrı bir önem arz etmektedir. Dünyada afetlere dayanıklı ülkeler incelendiğinde afet eğitimlerinin okul öncesi dönemden başlayarak örgün eğitim sistemi içerisinde uzun yıllar boyunca düzenli olarak verildiği gözlemlenmektedir.
Ülkemizde afet eğitimine yönelik olarak pek çok proje ve faaliyetin içerisinde yer alarak katkı veren, özellikle T.C. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), T.C. İçişleri Bakanlığı ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile iş birliği içerisinde Japonya’daki deneyimlerin Türkiye’ye aktarılması için çok önemli projeler yürütmüş olan Türk Japon Vakfı (TJV) “Afet Eğitimi Yarışmaları” da düzenlemektedir. Bu kapsamda geliştirilen ilk etkinlik 2021 yılında öğretmenlere yönelik olarak gerçekleştirilen “Afet Eğitimi Materyal Geliştirme Proje Yarışması’dır. Bunu 2022 yılında öğrencilere yönelik olarak yürütülen “Afet Risk Azaltma Proje Yarışması” ile yine öğretmenlere yönelik olarak gerçekleştirilen “Afet Eğitimi Materyal Geliştirme Proje Yarışması” izlemiştir. Yarışmalar, Millî Eğitim Bakanlığı onayı sonrasında ilgili kamu, sivil, akademik paydaşlarla birlikte yürütülmüştür (bu projelere ilişkin detaylı bilgi www.tjv.org.tr adresinden temin edilebilir).
2022-2023 öğretim yılında ilgili kurumların Afet Eğitimi çabalarına destek olmak üzere öğrencilere yönelik olarak “Afet Risk Azaltma Proje Yarışması” planlanmıştır. Bu yarışma duyurusunun MEB’e iletilmesinin hemen öncesinde ülkemizde 6 Şubat 2023 günü Doğu Anadolu Fay Zonu’nda (DAFZ) yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yarışmanın takvim ve içeriğinde değişiklik yapılmıştır. Yarışma, ilk-orta-lise ve özel eğitim okullarında eğitimlerine devam eden öğrencilerin katılımını öngörmektedir.
Öğrenci “Afet Risk Azaltma Proje Yarışması”nın hareket noktası, çocuk ve gençlerin afetlerde zarar görebilirliğinin nispeten daha yüksek olması, buna karşılık özellikle doğa kaynaklı tehlikelerden korunma, afet risklerini azaltma, afete hazırlıklı olma konularında öğrenme ve öğrendiklerini akranları ve toplumla paylaşmada mutlaka dikkate alınması gereken önemli özelliklere sahip olmasıdır. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler (BM) Afet Risk Azaltma 3. Dünya Konferansı’nda kabul edilen Afet Risk Azaltma için Sendai Çerçevesi’nin (2015-2030) yaklaşımı yol göstericidir: “Çocuklar ve gençler değişimin temsilcileridir, onlara mevzuat, ulusal uygulama ve eğitim müfredatlarıyla uyumlu olarak afet risklerinin azaltılmasına katkıda bulunmalarını sağlayacak alan ve yöntemler sunulmalıdır”.
Bu çerçevede, öğrencilerimizi Afet Risk Azaltma Proje Yarışmasına katılmaya davet ederek afetlere dayanıklı bir ülke olma yolundaki çabalara katkı vermelerini bekliyoruz.
Yarışma Ödülleri
Projeler; İlkokul, Ortaokul, Lise Ve Özel Eğitim Seviyelerine Yönelik Olarak Dört Ayrı Kategoride Ek-1’deki “Proje Değerlendirme Kriterleri” Doğrultusunda Değerlendirilerek, Layık Bulunması Halinde Aşağıdaki Ödüller Takdim Edilecektir. Ayrıca, Öğrencilerin Okullarına Da Ayni Olarak Ödül Verilmesi Planlanmaktadır.
Birincilik Ödülü 12 Bin Türk Lirası
İkincilik Ödülü 9 Bin Türk Lirası
Üçüncülük Ödülü 6 Bin Türk Lirası
Teşvik Ödülü 3 Bin Türk Lirası
Özel Eğitim Kategorisi Dışındaki Kategorilerde, Özel Gereksinimli Bireylerin Afet Eğitimine Yönelik Geliştirilecek Projelerin Ödüle Layık Bulunması Durumunda, Yukarıda Belirtilen Ödüller Yüzde 10 Oranında Artırılır. Ayrıca, 6 Şubat 2023 Ve Sonrası DAFZ Bölgesi Depremlerinden Etkilenen 11 İldeki Okullardan Yarışmaya Katılacak Öğrencilerin Projelerinin Ödüle Layık Bulunması Durumunda Belirtilen Ödüller Yüzde 20 Oranında Artırılır.
Yarışmayla ilgili Başvuru Koşulları
1) Yarışma ilk-orta-lise ve özel eğitim okullarında eğitimlerine devam eden öğrencilere yöneliktir.
2) Öğrenciler bireysel veya bir ekip olarak yarışmaya katılabilir, ancak bir aday birden fazla proje ile yarışmaya katılamaz.
3) Daha önce başka bir yarışmaya sunulmuş proje bu yarışma için tekrar sunulamaz (projenin bu yarışma için hazırlanmış olması beklenmektedir).
4) Proje başvuru dosyası, ekli “Başvuru Dosyası Formatı”ndaki başlıkları içermelidir. Gerekirse ilave başlıklar da yarışmacı tarafından açıklayıcı olarak eklenebilir.
5) Beyan kısmında yazılı olduğu şekilde telif hakkı devrine ilişkin bölüm uygun şekilde düzenlenip imzalanmalıdır.
6) Geliştirilen proje veya uygulamayı açıklamaya yönelik görsel-işitsel destekleyici unsurların (video, çizim vs.) da gönderilmesi beklenmektedir.
7) Projenin yarı finale seçilmesi durumunda, çevrimiçi olarak yapılacak sunumda projenin daha detaylı anlatımları istenebilir.
8) Projenin finale seçilmesi durumunda ise, proje sahibinin proje sunum ve ödül törenine katılması beklenmektedir. Proje sunumunu yapacak olan bir öğrenci ile öğrenciye eşlik edecek olan bir öğretmen veya bir velinin ulaşım ve gereği halinde konaklama giderleri Türk Japon Vakfı tarafından karşılanacaktır.
Projeye İlişkin Koşullar
1) Geliştirilecek proje yerel olarak özgün içerikte ve afet farkındalığını artırmaya yönelik olmalıdır.
2) Proje geliştirilirken öğrencinin yaşadığı çevrenin doğa ve teknoloji kaynaklı yerel tehlikeleri özellikle dikkate alınmalıdır.
3) Geliştirilen projenin akran eğitimine/paylaşımına uyumlu olması önerilir.
4) Proje, afet risk azaltma konusunda okul ve okul dışında, ev ve diğer ortamlarda, öğrencilere ve toplumun diğer kesimlerine, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki doğru davranışları kazandırmayı özendirecek özellikte olmalıdır.
5) Proje, uygulaması kolay ve bireyleri yaş grubuna bağlı olarak ilgi uyandıracak şekilde (eğlenceli, oyunla) eğitmeye yönelik olmalıdır.
6) Projede kullanılacak materyaller sağlık/hijyen ve güvenlik kurallarına uygun olmalıdır.
Jüri Üyeleri
Yarışmanın seçici jürisi, TJV tarafından oluşturulacak olup, bu süreç Millî Eğitim Bakanlığının bilgilendirilmesi ve onayı ile gerçekleştirilecektir.
Proje Başvuru Adresi
Türk Japon Vakfı
Ferit Recai Ertuğrul Caddesi No: 2
Or-An, Çankaya-Ankara
Telefon: 0 312 491 17 48 – 491 17 54
E-posta: selentiryaki@tjv.org.tr
Proje Başvuru Takvimi
Son başvuru tarihi: 30 Ekim 2023
Ön değerlendirme sonuçlarının açıklanması: 30 Kasım 2023
Yarı finale seçilen projelerin sunumu (çevrimiçi): 20-24 Aralık 2023
Finale seçilen projelerin sunumu ve ödül töreni: 6 Şubat 2024
Yarışma sonuçlarına itiraz etmek isteyen katılımcılar ön değerlendirme sonuçların açıklanmasını takiben 3 gün içinde yarışmanın başvuru eposta adresi de olan selentiryaki@tjv.org.tr adresine taleplerini iletebilirler. İtirazlara 1 hafta içerisinde dönüş yapılacaktır.
Başvuru Dosyası Formatı
1) Yarışmacıya İlişkin Bilgiler
– Öğrencinin/Öğrencilerin Adı ve Soyadı:
– Okul Adı:
– Sınıfı ve Numarası:
– İletişim Adresi:
– Telefon Numarası:
– E-posta Adresi:
– Sorumlu/İlgili Öğretmenin Adı ve Soyadı:
– Branşı:
– Okul Adı:
– Okul Adresi:
– Okul Telefon Numarası:
– Sorumlu/İlgili Öğretmenin İmzası:
– Ek-2’deki Aydınlatma Metni okunduktan sonra, Ek-3’deki Veli İzin Belgesi,
Ek-4‘deki Açık Rıza Onayı ve Ek-5’deki Telif Hakları Taahhütnamesi de imzalanıp başvuru dosyasına eklenmelidir.
2) Projeye İlişkin Bilgiler
– Projenin Adı:
– Projenin amacı ve beklenen hedefler:
– Projenin hedef aldığı yaş grubu, sınıf düzeyi ve/veya toplum kesimi:
– Projenin aşamaları ve uygulamalar:
– Projeye ilişkin açıklayıcı görseller, işitsel vb. unsurlar (çıktı olarak dosyaya eklenmesi mümkün olamayan bilgiler dijital dosya olarak da gönderilebilir veya yarışmacının talebi halinde, detayları verilecek siteye/drive dosyasına yüklenebilir):
3) Diğer Koşullar
– Özgün olmayan projeler değerlendirmeye alınmayabilecektir.
– Projeye ilişkin üçüncü taraflarca açılacak her türlü davanın muhatabı projeyi sunandır /sunanlardır.
– Ödül kazanan projenin taklit veya alıntı olması durumunda, bunun ödül takdimi sonrasında tespit edilmesi halinde, ödülü alan yarışmacı, ödül miktarını % 20 fazlasıyla geri vermeyi kabul eder.
– Yarışmaya katılan öğrenciler ve velileri, yarışma koşullarını kabul ettiklerini başvuru dosyasını imzalayarak beyan eder.
– İmzasız ve eksik belgeli başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
– Projede öğrencilere rehberlik edecek olan öğretmenler herhangi bir ücret ya da ödeme almaksızın gönüllü olarak bu katkıyı sağlamayı kabul eder.
– Projeye katılacak olan özel gereksinimli bireyler ile özel gereksinimli bireylerin afet eğitimine yönelik projelerin yarışmaya sunulmasını teşvik etmek için gerekli tedbirler alınacak, ilgili kurumlarla yardım ve iş birliği halinde hareket edilebilecektir.
Yarışma Şartnamesi İçin Tıklayın.