Açık Öğretim Lisesi Kayıt İşlemleri
Açık Öğretim Lisesi Kayıt İşlemleri
Açık Öğretim Lisesi Kayıt İşlemleri Ne Zaman Yapılır? Açık Lise Sınav Tarihleri, Açık Liseye Geçiş Tarihleri, Sınavlardaki Geçme Notu Ve Daha Fazlası İçin Okumaya Devam Ediniz.
Açık Lise Kayıt Dönemleri Birinci Dönem, İkinci Dönem Ve Üçüncü Dönemdir. Birinci Ve İkinci Dönem Hem Yeni Kayıt Hem De Kayıt Yenileme İşlemi, Üçüncü Dönem İse Sadece Kayıt Yenileme İşlemi Yapılır.
Açık Liseye Ortaokul / İlköğretim Mezunları İle Lise Ve Dengi Okullardan Ayrılan Öğrenciler Kayıt Olabilmektedir.
Açık Lise Sınavları Nasıl Yapılacak
Açık Lisede Online Sınav Dönemi Sona Erdi. Sınavlar Artık Okullarda Yüz Yüze Olarak Yapılacak.
Açık Lise Kayıt Kılavuzu İçin Tıklayın.
Örgün Eğitimden Açık Liseye Geçiş Yapılamayacak
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Yapılan Değişikle Açık Liseye Geçiş İmkanları Kısıtlandı. Yeni Yönetmelik İle Açık Liseye Sadece Milli Sporcular, Kaynaştırma Öğrencileri, Koruma Kanunu Kapsamındaki Öğrenciler, Şehit Ve Gazi Çocukları, Bakanlıkça Mazereti Uygun Görülenler İle Yönetmeliğin İlgili Hükümlerine Göre Örgün Ortaöğretim Kurumlarında Okuma Hakkını Kaybeden Öğrenciler Dışında Geçiş Yapılamayacak. Örgün Eğitimdeki Öğrenciler 2 Yıl Üst Üste Sınıfta Kalmadıkları Sürece Örgün Eğitimin Dışına Çıkamayacak.
Başvurular Nereye Yapılır
Açık Lise Başvuruları Her İlçede En Az 1 Adet Bulunan Halk Eğitim Merkezlerine Yapılır.
Birinci Dönem Başvuruları Çoğunlukla Ağustos Ayının Son Haftasında Başlayıp, Ekim Ayının İlk Yada İkinci Haftasında Sona Erer.
İkinci Dönem Kayıtları Genellikle Ocak Ayının İlk Haftasında Başlayıp, Şubat Ayının İlk Haftasında Sona Ermektedir.
Üçüncü Dönem Sadece Kayıt Yenileme İşlemi Yapılır. Üçüncü Dönem Kayıtları Çoğunlukla Nisan Ayının İlk Haftasında Başlayıp, Nisan Ayının Son Haftasında Sona Ermektedir.
Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır
Kayıt Olmak İsteyenler Öncelikle Sınav Ücretini Anlaşmalı Bankalara Yaptırmalıdır. Açık Liseye Kayıt Olan Öğrenciler Her Dönem Sınava Katılabilmek İçin Sınav Ücretini İlan Edilen Tarihler Arasında Ödemek Zorundadır.
İlk Kayıt
Açık Öğretim Lisesine İlk Kayıt Yaptıracak Olan Öğrenci; Öncelikle T.C. Kimlik Numarası İle Anlaşmalı Bankalara Sınav Ücretini Yatıracaktır. Sınav Ücretini Yatıran Aday Öğrenci, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne Müracaat Ederek İlk Kayıt İçin Gerekli Evraklarını Teslim Ederek Ön Kaydını Yaptıracaklardır.
Öğrenci Adayı, T.C. Kimlik Numarası İle T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Ve Türkiye Vakıflar Bankasının Bankamatiklerine (ATM) Veya Şubelerine Giderek Ya Da İlgili Bankaların İnternet Bankacılığı Üzerinden MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü Hesabına Ödeyecek Ve Dekontu Muhafaza Edecektir.
Açık Öğretim Lisesine İlk Kayıt Yaptıracak Olan Öğrencilerden 18 Yaşını Doldurmamış Olanların Velileriyle Birlikte, 18 Yaşını Doldurmuş Olanların İse Zorunlu Durumlar Dışında Bizzat Kendilerinin Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne Başvurması Gerekmektedir.
Açık Öğretim Lisesine Kayıtlarda Yaş Sınırlaması Bulunmamaktadır.
Kayıt Yenileme
Öğrencilik Durumu “ Silik, Donuk Veya Aktif ” Olan Öğrencilerimizden Kayıt Yenileme Sınav Ücretini Anlaşmalı Bankalara Yatırmış Öğrencilerimizin Kayıt Yenileme İşlemleri Sistem Tarafından Otomatik Olarak Yapılacaktır. Ancak Kayıt Yenileme Ücretini Anlaşmalı Bankalara Yatırdığı Halde Bir İş Günü Geçtikten Sonra Halen Kayıt Yenileme İşlemi Yapılmamış Öğrencilerimiz Kayıt Yenileme İşlemini Yaptırmak İçin Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne Müracaat Ederek Kayıt Yenileme İşlemini Yaptırması Gerekmektedir.
Otomatik Kayıt Yenileme İşlemi İçin İlan Edilen Kayıt Yenileme Tarihleri Arasında Her Gün Mesai Bitiminden Sonra Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi Çalıştırılacaktır. Sistemin Çalıştırıldığı Saate Kadar Kayıt Yenileme Ücretini Anlaşmalı Bankalara Yatıran Öğrencilerimizin Öğrencilik Durumları Sistem Üzerinden “Aktif” Yapılarak Kayıt Yenileme İşlemi Tamamlanacaktır.
Sınav Ücreti Muafiyeti Olanların (Mahkeme Tedbiri, Şehit Yakını, Gazi Vb.) Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine Müracaat Ederek Öğrencilik Durumunu “Aktif” Yaptırıp Kayıt Yenileme İşlemlerini Tamamlatmaları Gerekmektedir.
Kayıt Yenileme İşlemi Tamamlanan Öğrencilerimizin Öğrenci Numarası Ve Şifrelerini Kullanarak Sisteme Giriş Yapıp İlan Edilen Kayıt Yenileme Tarihleri Arasında Sınavına Girecekleri Dersleri Seçmeleri Ve Diğer Bilgilerini Güncellemeleri Gerekmektedir.
Açık Öğretim Lisesi Sistemine Giriş Şifresini Unutan Öğrencilerimiz Yeni Şifrelerini Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerinden Veya 444 06 32 Nolu Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi (MEBİM) Telefonundan Alabilirler.
Açık Liseye Kimler Kayıt Olabilir
A) İlköğretim Okulu /Ortaokul Mezunu Olanlar,
B) Ortaöğretim Kurumlarından Ayrılanlar,
C) Ortaöğretim Kurumlarından Mezun Olanlar,
Ç) Bir Yükseköğretim Kurumundan Ayrılan Veya Mezun Olanlardan, Meslek Liselerinin 3 Yıllık Veya 4 Yıllık Sisteminden Mezun Olanlar İle Genel Liselerimizin 3 Yıllık Veya 4 Yıllık Alanlı Sisteminden Mezun Olanlar,
D) Yurt Dışında Öğrenim Görmüş Olup, İl Millî Eğitim Müdürlükleri Ya Da Yurt Dışındaki Eğitim Müşavirliği/Eğitim Ataşeliklerinden, Yukarıdaki (A), (B), (C) Ve (Ç) Maddelerindeki Şartlardan Birini Taşıyan Denklik Belgesi Almış Olanlardan Denkliği 19/07/2010 Ve Daha Önceki Tarihte Düzenlenmiş Olanlar Başvurabilir. (Talim Ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/07/2010 Tarih Ve 76 Sayılı Kararı İle Ülkemizde Alanlı Sistem Kalktı.)
Ancak, Zihinsel Engelli Olanların Kayıtları Yapılmaz, Engeli Sonradan Anlaşılanların Kayıtları Silinir.
İlk Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir
Açık Liseye Kayıt Dilekçesi
Son 6 Ayda Çekilmiş 1 Adet Biyometrik Fotoğraf
T.C Kimlik Numarasını Gösteren Belge
Diploma Aslı
Kayıt Ücretinin Yatırıldığına Dair Belge
Açık Lisede Uygulanan Öğretim Sistemi
A) Açık Öğretim Lisesinde Ders Geçme Ve Kredi Sistemi Uygulanmaktadır. Program Ortak Ve Seçmeli Derslerden, Öğretim Yılı İse Birbirinden Bağımsız 3 Dönemden Oluşmaktadır. Öğrenciler Yapılan Sınavlarda Başarılı Oldukları Derslerin Kredisini Kazanırlar.
B) Millî Eğitim Bakanlığının Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği Kapsamında 2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı İtibarı İle Tüm Okullarda Öğrenciler Alansız (Alan Yok) Olarak Eğitim Almaktadır. Açık Öğretim Lisesine Halen Devam Eden Ve Kayıt Yaptıracak Her Öğrenci Bu Uygulamaya Tabidir.
C) Açık Öğretim Lisesine Kayıt Yaptıran Öğrenciler; İlk Kayıt Oldukları Dönem Hariç, Her Dönem Kayıt Yenileyerek Yapılacak Olan Sınavlara Katılabilirler. 3. Dönem Sınavlarına İse 3. Dönem Sınav Tarihinin İlk Günü İtibariyle 17 Yaşını Doldurmuş, 18 Yaşından Gün Almış Olanlar Kayıt Yenileyerek Katılabilmektedir.
Ç) Açık Öğretim Lisesine Kayıtlı Olan Öğrenciler Açık Öğretim Lisesiyle İlgili Resmî Veya Özel İş Ve İşlemlerini Kendisi/Velisi Başlatarak Takibini Yapması Gerekmektedir.
D) Açık Öğretim Lisesine Kayıtlı Öğrenciler Bir Dönemde En Fazla 12 Ders Seçebilir Ve En Fazla 12 Dersten Sınava Katılır.
Ortak Dersler, Açık Öğretim Lisesinden Mezun Olabilmek İçin Alınması Gereken Zorunlu Derslerdir.
• Öğrenci Ortak Dersleri Başarmak Ya Da Muaf Olmak Durumundadır. (Öğrenci, Bir “Ortak” Dersten 3 Kez Sınava Girip Başarısız Olduğu Takdirde, O Dersten Muaf Sayılır.)
• Öğrenci Muaf Olduğu Dersin Kredisini Alamaz, Sadece Başarma Zorunluluğu Ortadan Kalkar. Muaf Olunan Ortak Ders İstenirse Tekrar Alınabilir.
• Öğrenci “Türk Dili Ve Edebiyatı” Dersini Başarmak Zorundadır. Bu Dersten Muaf Olunamaz.
Seçmeli Dersler
• Seçmeli Dersler, Alınması Zorunlu Olmayan, Gerekli Toplam Krediyi Tamamlamak İçin Ortak Derslerin Yanında Öğrencinin İsteğine Bağlı Olarak Alınan Derslerdir.
• Seçmeli Derslerden Başarısız Olan Öğrenci O Dersi İstediği Takdirde Tekrar Alabilir Veya Onun Yerine Başka Seçmeli Ders Seçebilir.
Kredi
Müfredat Programında Belirtilen Derslerin Haftalık Ders Saati Sayısı O Dersin Kredisini İfade Eder.
• Öğrenciler Başardıkları Derslerin Kredilerini Kazanmaktadır.
• Toplam Kredi: Öğrencinin Tasdikname / Denklik Belgelerinde Getirdiği Derslerin Kredileri İle Açık Öğretim Lisesi Sınavlarında Kazandığı Kredilerin Toplamıdır.
Açık Liseden Nasıl Mezun Olunur
• Öğrenim Gördüğü Toplam Dönemin; Yapılacak Olan Sınavın İlk Günü İtibarıyla, On Yedi Yaşını Bitirmeyen Öğrenciler İçin En Az 8, On Yedi Yaşını Bitiren Öğrenciler İçin İse En Az 5 Olması,
• Toplam Kazanılan Kredinin En Az 170 Veya Üzeri Olması,
• Ortak Derslerin Tamamını Başarması Veya Muaf Olması, Türk Dili Ve Edebiyatı Dersinden Muafiyet Olmaması Nedeniyle Mutlaka Başarılması,
• Açık Öğretim Lisesinde En Az Bir Dönem Sınava Girmiş Olması Gerekmektedir.
Ders Kitapları
Kitaplar Öğrencilerin Sistem Üzerinden Seçtikleri Derslerin Listesi İle Birlikte Halk Eğitim Merkezlerinden Alabilirler.
Açık Lise PDF Ders Kitapları İçin Tıklayın.
Açık Öğretim Lisesi Sınav Tarihleri
Birinci Dönem Sınavları Çoğunlukla Aralık Ayında Yapılır. İkinci Dönem Sınavları Genelde Mart Ayı Son Haftası İle Nisan Ayının İlk 2 Haftası Arasında Yapılır. Üçüncü Dönem Sınavları Genelde Haziran Ayının Sonu İle Temmuz Ayında Yapılır.
Açık Lise Sınavları
Sınavlarda Her Ders İçin 20 Sorudan Oluşan Çoktan Seçmeli (4 Seçenekli) Soru Sorulmaktadır. Her Soruya Verilen Doğru Cevap 5 Puan Değerindedir. Yanlış Verilen Cevaplar, Doğru Cevapları Götürmez. Bir Dersten Başarılı Olabilmek İçin En Az 45 Puan Almak Gereklidir.
Başarı Puanları Karşılığı
85-100 Puan: (Not: 5, Pekiyi)
70-84 Puan: (Not: 4, İyi)
55-69 Puan: (Not: 3, Orta)
45-54 Puan: (Not: 2, Geçer)
0-44 Puan: (Not: 1, Başarısız)
Derslerden Başarısız Olma Durumunda
Ders Çizelgelerinde Yer Alan:
A) Herhangi Bir Ortak Dersi Başaramayan Öğrenci, Bu Dersi İki Dönem Daha Alır. Bu İki Dönem Sonunda Da Başarısız Olan Öğrenci, Bu Dersin Kredisini Alamaz.
Mezuniyet Kredisini Seçmeli Derslerden Tamamlar. Öğrenci Başarısız Oluğu Ortak Dersi Tekrar Alabilir.
B) Herhangi Bir Seçmeli Dersi Başaramayan Öğrenci, O Dersin Kredisini Alıncaya Kadar O Dersi Seçebileceği Gibi, Bir Başka Seçmeli Dersi De Alabilir.
C) Genel Kültür Alanı Dışındaki Bir Alanda Öğrenim Gören Öğrenci, Öğrenim Gördüğü Alana Ait Kurulca Belirlenen Miktardaki Kredileri Almak Zorundadır.
Öğrenim Süresi
Lisenin Öğrenim Süresi Sekiz Dönemdir. On Yedi Yaşını Bitirmeyenler, Bir Öğretim Yılında En Fazla İki Dönem Sınavlara Alınırlar. On Yedi Yaşını Bitirenler İse Bir Öğretim Yılında Üç Dönem Sınavlara Alınırlar. On Yedi Yaşını Bitirmeden Önce Bir Öğretim Yılında İki Dönem Sınavlara Katılan Öğrenciler, On Yedi Yaşını Bitirdikten Sonra Bir Öğretim Yılında Üç Dönemlik Sınav Hakkından Yararlanmaya Başlar.
Lisenin, Dönemlere Göre Haftalık Ders Çizelgesinde Belirtilen Mezuniyet İçin Yeterli Krediyi Alanlar Mezun Olurlar.
Ortaöğretim Kurumlarının Ya Da Bunlara Denk Yurt Dışındaki Öğretim Kurumlarının Ara Sınıflarından Ayrılarak Tasdikname Veya Öğrenim Belgesi İle Liseye Kayıt Yaptıranların, Tasdikname Veya Öğrenim Belgesinin Düzenlenme Tarihinden Önce Öğrenim Gördükleri Her Öğretim Yılı, İki Dönem Olarak Değerlendirilir.
Öğrencilik Süresi On İki Dönemi Aşanlar, Öğrenim Görme Hakkını Kullanmaya Devam Edebilirler. Ancak, Öğrencilik Haklarından Yararlanamazlar.
Diploma Notu Nasıl Belirlenir
Diploma Notu, Öğretim Süresince Alınan Ve Başarılı Olunan Derslerin Ağırlıklı Kredi Notları Toplamının, Aynı Derslerin Haftalık Ders Saatleri Toplamına Bölünmesiyle Elde Edilir. Diploma Notu Belirlenirken, Bölme İşlemi Virgülden Sonra İki Basamak Yürütülür.
Orta Öğretim Kurumları Mezunu İle Bir Yükseköğretim Kurumundan Ayrılarak Lise’ye Kayıt Olup Mezun Olan Öğrencilerin Diploma Notları Kayıt Esnasında Sundukları Belgelerindeki Diploma Notu İle Lise’de Öğrenim Süresince Başardığı Derslerden Aldığı Notların Aritmetik Ortalamasına Göre Hesaplanır.
Geçici Mezuniyet Belgesi Nedir
Diplomaları Düzenlenememiş Olanlara Gerektiğinde “Geçici Mezuniyet Belgesi” Verilir. Diploma Verilirken Bu Belge Geri Alınır.
Lise’ye Kaydı Kabul Edilen Öğrenciler, Kayıt İçin Sundukları Öğrenim Belgelerinin Niteliğine Göre Aşağıdaki Esaslara Uyarlar:
A) İlköğretim Okulu / Ortaokul Mezunları; Lise Programındaki Ortak Dersler İle Tercih Ettiği Alandaki Alan Derslerinin Tamamından Sınava Girmek Ve Mezuniyet Kredisini Tamamlayabilecek Kadar Alan, Ortak Ve Seçmeli Derslerden Kredi Almak Zorundadırlar.
B) Alan Veya Program Değiştiren Öğrenciler Okumadıkları Ortak Ve Alan Dersleri İle Okudukları Halde Haftalık Ders Saati Sayısı Farkı Birden Fazla Olan Ortak Ve Alan Derslerinden Sorumlu Tutulurlar.
C) Alanında Öğrenimlerini Tamamlamak İsteyen Öğrenciler, Önceki Sınıflarda Başarısız Oldukları Ortak Ve Alan Dersleri İle Bu Sınıflara Sonradan Konulan Derslerden Ve Takip Eden Dönemlerdeki Ortak Ve Alan Derslerinden Sorumlu Tutulurlar.
D) Döneminden Önce Ders Seçimi Yapılamaz. Ancak Bir Önceki Dönem Dersinden Başarısız Olanlar, Bir Alttaki Başarısız Oldukları Dönem Dersleri İle Döneminin Derslerini Birlikte Alabilirler.
E) Orta Öğretim Okulu / Kurumu Mezunu Olup, Alan Veya Program Değiştirmek İçin Başvuranlarda Dönem Şartı Aranmaz. Bu Öğrenciler, Birbirini Takip Eden Dersleri Birlikte Alabilirler.
F) Dönemlere Göre Haftalık Ders Saati Sayısı Dersin Kredisidir. Dersi Başaran Öğrenci O Dersin Kredisini Alır.
G) Öğrenciler, Bir Dönemde En Fazla 30 Kredilik Ders Alabilirler / Seçebilirler.
Liseye Kayıt Yaptıran Öğrenciler, Alınması Gereken Ortak Ve Alan Derslerinden Sınava Girmek, Haftalık Ders Dağıtım Çizelgelerinde Gösterilen Kadar Alan, Ortak Ve Seçmeli Ders Kredisini Tamamlamak Zorundadırlar. Ancak, Üç Kez Sınava Girilen Ve Başarısız Olunan Ortak Derslerin Kredisi Alınmaz, Bu Krediler Seçmeli Dersler Alınarak Tamamlanır.
Açık Lise Bilgi Sistemine Giriş İçin Tıklayın.
Araba sıkıntısı çekiyorum açık lise başvurdum